Снимка: © https://www.vlada.gov.sk

Политически скандал избухна в Словакия заради сключването на тайно споразумение за доставка на 2 000 000 дози от руската ваксина Спутник V срещу Covid-19. Сделката е осъществена по идея на премиера на страната Игор Матович въпреки несъгласието на коалиционните му партньори.

Президентът Зузана Чапутова също изрази недоволство от действията на правителството. Тя посочи, че е съгласна да се закупят "всички налични и безопасни ваксини", които могат да защитят човешкия живот, но не смята Спутник V за една от тях, защото "нито една отговорна служба не е гарантирала безопасността й".

Поръчката на руската ваксина е била пазена в тайна до момента, в който самолетът с пратката кацна на летище Кошице с първите 200 000 дози. Въпросът за евентуално закупуване на препарата е обсъждан от кабинета на 18 февруари, но тогава не се е стигнало до одобрение на такова решение.

Така Словакия стана втората държава в ЕС след Унгария, която се договаря директно с Руския фонд за преки инвестиции - дистрибутор на препарата.

Разработчиците от центъра "Гамалея" все още не са кандидатствали за одобрение пред Еворпейската агенция по лекарствата, но защитават свойствата на двудозовата аденовирусна векторна ваксина на база на изследване, публикувано в The Lancet преди седмици.

Спутник V: Всичко, което знаем за руската ваксина

Премиерът Матович аргументира решението си с това, че "няма значение откъде е ваксината, а дали спасява животи". Той твърди, че е поръчал Спутник V в името на обществения интерес и че Словакия "не е в позиция да разчита само на европейските решения".

С 5.45 млн. души население в страната вече има над 311 000 случая на Covid-19 от началото на пандемията, починалите са почти 7400. Средният брой на новите дневни случаи в последния седемдневен период е около 2300. В Словакия бяха направени няколко масови изследвания с бързи антигенни тестове на населението, за да се засече колко души са заразоносители. Въпреки противоепидемичните мерки епидемията продължава, a малко над 4000 души се намират в болниците на страната с Covid-диагноза.

Прилагането на Спутник V ще стане факт заради изключение, подписано от здравния министър Марек Крайчи, представител на партията на Матович в коалиционното правителство. Цената за 2 дози от ваксината е 19,95 долара.

Нова мярка в Словакия: Не може да излизаш от вкъщи без отрицателен тест за Covid

Партньорите в управлението обаче атакуваха премиера за това, че не се е съгласувал с тях при обвързването с руската страна.

Външният министър Иван Корчок от Партията на свободата и солидарността критикува Матович за това, че не отчита употребата на Спутник V като "инструмент на хибридната война на Русия срещу Запада". Корчок предупреждава, че поръчката хвърля сянка на съмнение върху прозападната ориентация на държавата.

Вицепремиерът Вероника Ремисова от партията "За хората" също посочва, че Спутник V не бива да бъде прилаган, докато не бъде одобрен от европейския медицински регулатор.

"Ние също сме загрижени за здравето на гражданите си и имунизирането им, но само с ваксини, чиято безопасност и ефикасност са потвърдени", казва тя, цитирана от Associated Press.

Игор Матович спечели изборите в Словакия през февруари 2020 г. след огромната протестна вълна срещу управлението на SMER-SD на Роберт Фицо, който беше принуден да подаде оставка след убийството на разследващия журналист Ян Кучяк.

Матович е милионер, бивш издател на регионални вестници в Словакия, а преди да стане премиер, беше активен критик на корумпираната политическа система. Партията му "Обикновени хора" се позиционира като про-ЕС и про-НАТО, като отхвърля руската намеса във вътрешните работи на страната. Управлението му стана възможно само с помощта на коалиционно споразумение с още три политически сили - националистите "Ние сме семейство", центристката "За хората", и консервативната "Свобода и солидарност".

Страната има достъп до собствена квота за Pfizer/BioNTech, AstraZeneca и Moderna по линия на общата поръчка на ЕК.


Как Чехия попадна в Covid-капан: "Правителството нарушава правилата, а медиите дават глас на конспирациите"

Медиен магнат, PR-гений, неуправляема ракета: Новият лидер на Словакия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество