Сутрешни новини: Над 3000 случая на Covid за ден; Първи пробив в спора Airbus-Boeing Снимка: © Getty Images

Разрастването на епидемията от Covid-19 в България продължава с нови 3004 случая на коронавирусна инфекция само за един ден (17,8% от направените тестове).

Последният ден, в който новозаразените хора са били повече от 3000 в страната, беше 11 декември - "опашката" на голямата вълна на заболеваемостта през миналата есен.

Активните случаи на зараза са почти 36 000, новопостъпилите в болница пациенти са с около 130 повече в сравнение с миналия ден - 5463.

65 души с потвърдена Covid-диагноза са починали за последния ден, а броят на жертвите от епидемията е 10 571 души. Ваксинирането продължава с почти 16 000 дози, поставени в петък. Хората, които вече са имунизирани с 2 дози, са 49 938.

Над 41 000 души са се записали в електронния регистър за запазване на час за ваксиниране през следващите седмици.


Американският президент Джо Байдън е поел ангажимент за възстановяване на отношенията между САЩ и ЕС в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата са се договорили да прекратят налагането на вносни мита заради търговския спор за Airbus и Boeing, за период от 4 месеца.

Конфликтът продължава близо 16 години, като в основата му стои спор за държавните помощи, които двата най-големи самолетни производители в Европа и САЩ получават. Щатите и ЕС налагаха взаимно тарифи върху стоки, които далеч не се ограничаваха до продуктите на авиацията - например, френски вина и германски захарни изделия, или американски алкохолни напитки.

Фон дер Лайен нарича споразумението "много положителен сигнал за икономическото ни сътрудничество в следващите години".


Папа Франциск се срещна с един от най-високопоставените духовници в шиитския ислям - великия аятолах Саид Али Ал-Хусайни Ал-Систани - по време на посещението си в свещения град Наджаф.

Истрорическата среща в дома на Ал-Систани се подготвя от няколко месеца, като всеки детайл е обсъждан и подлаган на преговори между администрациите на аятолаха и папата.

Срещата е преминала при закрити врата, като основната тема е свързана с проблемите с християнското малцинство в Ирак. Ал-Систани е много уважавана личност в Ирак, където шиитите доминират, а мненията му по религиозните и обществените въпроси се вземат под внимание от шиити от цял свят. Надеждата на Католическата църква е духовникът да даде сигнал към своите последователи за солидарност с християнските си съграждани.

Това е първият случай, в който глава на Католическата църква се среща с велик аятолах.

Първата папска визита в Ирак - неосъществената мечта на Йоан Павел II


Марсоходът Perseverance на NASA започна първата си мисия по изследването на повърхността на Марс. Роувърът, който кацна на планетата на 18 февруари 2021 г., е направил първото си движение по територията й - около 6,5 метра. В двуседмичния период между приземяването и първия ход изследователите от NASA са правили проверки на всички системи на машината.

В следващите 2 години Perseverance ще измине около 15 км в обследване на планетата, за да търси следи от евентуални стари форми на живот.


Християните в България отбелязват голяма Задушница преди Великия пост, който ще започне на 15 март. На днешния ден всички хора извършват помен в памет на починалите си близки.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024