Снимка: © Getty Images

Разрастването на епидемията от Covid-19 в България продължава с нови 3004 случая на коронавирусна инфекция само за един ден (17,8% от направените тестове).

Последният ден, в който новозаразените хора са били повече от 3000 в страната, беше 11 декември - "опашката" на голямата вълна на заболеваемостта през миналата есен.

Активните случаи на зараза са почти 36 000, новопостъпилите в болница пациенти са с около 130 повече в сравнение с миналия ден - 5463.

65 души с потвърдена Covid-диагноза са починали за последния ден, а броят на жертвите от епидемията е 10 571 души. Ваксинирането продължава с почти 16 000 дози, поставени в петък. Хората, които вече са имунизирани с 2 дози, са 49 938.

Над 41 000 души са се записали в електронния регистър за запазване на час за ваксиниране през следващите седмици.


Американският президент Джо Байдън е поел ангажимент за възстановяване на отношенията между САЩ и ЕС в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата са се договорили да прекратят налагането на вносни мита заради търговския спор за Airbus и Boeing, за период от 4 месеца.

Конфликтът продължава близо 16 години, като в основата му стои спор за държавните помощи, които двата най-големи самолетни производители в Европа и САЩ получават. Щатите и ЕС налагаха взаимно тарифи върху стоки, които далеч не се ограничаваха до продуктите на авиацията - например, френски вина и германски захарни изделия, или американски алкохолни напитки.

Фон дер Лайен нарича споразумението "много положителен сигнал за икономическото ни сътрудничество в следващите години".


Папа Франциск се срещна с един от най-високопоставените духовници в шиитския ислям - великия аятолах Саид Али Ал-Хусайни Ал-Систани - по време на посещението си в свещения град Наджаф.

Истрорическата среща в дома на Ал-Систани се подготвя от няколко месеца, като всеки детайл е обсъждан и подлаган на преговори между администрациите на аятолаха и папата.

Срещата е преминала при закрити врата, като основната тема е свързана с проблемите с християнското малцинство в Ирак. Ал-Систани е много уважавана личност в Ирак, където шиитите доминират, а мненията му по религиозните и обществените въпроси се вземат под внимание от шиити от цял свят. Надеждата на Католическата църква е духовникът да даде сигнал към своите последователи за солидарност с християнските си съграждани.

Това е първият случай, в който глава на Католическата църква се среща с велик аятолах.

Първата папска визита в Ирак - неосъществената мечта на Йоан Павел II


Марсоходът Perseverance на NASA започна първата си мисия по изследването на повърхността на Марс. Роувърът, който кацна на планетата на 18 февруари 2021 г., е направил първото си движение по територията й - около 6,5 метра. В двуседмичния период между приземяването и първия ход изследователите от NASA са правили проверки на всички системи на машината.

В следващите 2 години Perseverance ще измине около 15 км в обследване на планетата, за да търси следи от евентуални стари форми на живот.


Християните в България отбелязват голяма Задушница преди Великия пост, който ще започне на 15 март. На днешния ден всички хора извършват помен в памет на починалите си близки.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори