Сутрешни новини: Над 40 ранени при нов конфликт в Газа; Волейболистките на България отново победиха и очакват Германия Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 845, което представлява около 5,6% от направените тестове през изминалото денонощие.

Осем души с диагноза коронавирус са починали, с което жертвите от началото на пандемията станаха 18 467. Още 140 са оздравели, но активните случаи продължават да се покачват до 20 848.

В болници се лекуват 2410 пациенти с Covid, а от тях 197 се намират в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени 3710 дози от ваксините. Общо 1 111 648 български граждани са напълно имунизирани (около 15,88% от населението).


Българският женски национален отбор по волейбол постигна втора поредна победа на Европейското първенство, един от домакините на което е Пловдив. В зала „Колодрума“ тимът на Иван Петков надигра Испания с 3:0 гейма (25:12, 25:19, 25:21).

В първия си мач „лъвиците“ надделяха над Гърция с 3:0, а в неделя излизат срещу Германия. В група „Б“ са още Чехия и Полша.

Капитанът Елица Василева се контузи срещу испанките и бе принудена да излезе от игрището за сметка на Ева Янева. Оказа се обаче, че травмата в бедрото не е сериозна.


Израелската армия е нанесла въздушни удари върху обекти в Газа в късните съботни часове. Поредната ескалация на напрежението в региона е дошла след открит огън по границата, ранил израелски войник и 41 палестинци.

Двама от тях са в критично състояние. Единият е 13-годишно момче, което е било простреляно в главата, съобщиха от здравното министерство на Палестина. Войникът също е откаран в болница.

Ислямистката групировка Хамас, която контролира Газа, е провела протест на границата в защита на своите хора в Йерусалим – града, в който започна мащабният конфликт между израелци и палестинци преди около три месеца. Двете страни постигнаха примирие на 21 май, но оттогава насам има няколко случая на нови заплашителни атаки.

Стотици палестинци са хвърляли експлозиви към израелските военни, твърди армията в Тел Авив. В отговор войниците са отговорили с въздушни атаки по четири склада за оръжия и заводи, принадлежащи на Хамас. При тях няма данни за нанесени сериозни щети и за ранени.

Израел са увеличили присъствието си по границата край Газа и са решили да използват противоракетната си система за отбрана „Железен купол“, ако Хамас отново започне да изстрелва ракети.


Най-малко 8 души са загинали, след като ураганът „Грейс“ порази източната част на Мексико, водейки със себе си проливни дъждове и силни ветрове.

Смъртните случаи и най-големите щети са в щата Веракруз, където има паднали дървета, свлачища, наводнения и спряно електричество. В столицата на щата – Халапа – улиците са се превърнали в реки от кал.

Ураганът по-късно е отслабнал и се е трансформирал в тропическа буря. Въпреки това „Грейс“ е продължил да нанася още щети и е достигнал няколко километра на север от Мексико Сити. Ветровете са със скорост от 200 км/ч.


В неделя Ангела Меркел ще посети Украйна за последен път в качеството си на германски канцлер. Тя ще се срещне с президента Володимир Зеленски само два дни след пряката си дискусия с Владимир Путин.

Берлин подкрепя Киев в конфликта с проруските сепаратисти, но сега Украйна иска „гаранции“ от Меркел по темата със Северен поток 2. Той свързва Русия и Германия през Балтийско море и заплашва основния източник на приходи на Украйна.

Зеленски каза пред Funke Media, че иска Русия да обещае, че ще прекарва поне минимално количество газ по украинските тръби въпреки завършения преди седмица Северен поток 2.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024