Сутрешни новини: Над 4300 заразени с Covid и 7600 в болници у нас; Григор Димитров се завърна с победа Снимка: © Getty Images

За втори пореден ден броят на новите Covid-инфекции в България е изключително висок – 4374, което представлява 22,7% от направените над 19 хиляди теста.

Починалите с доказан коронавирус са 107, с което жертвите от началото на пандемията станаха 11 579. Оздравели са 1757 души, но активните случаи надхвърлиха 47 хиляди.

Данните на Министерството на здравеопазването показват голямо повишение на приетите в болници пациенти с Covid в рамките на едно денонощие – вчера те бяха 7269, а днес са 7600. От началото на пандемията не е имало такъв висок брой хоспитализирани с коронавирус.

От тях 612 души се намират в интензивни отделения, което значи, че на дневна база броят на хората в тежко състояние е нараснал с 35.

Докато България чака експертното решение на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на AstraZeneca, продължават ваксинациите с Pfizer/BioNTech и Moderna. Общо за денонощието са направени 4287 имунизации. Близо 346 хиляди български граждани са получили поне една доза от ваксината срещу Covid-19, а от тях 61 728 са напълно ваксинирани.

Вчера стана ясно, че София ще влезе в локдаун от събота, а в национален мащаб това може да стане на 22 март (понеделник).


В няколко области противоепидемичните мерки се затягат, докато в Плевен ограниченията стават по-малко, въпреки че страната може да е под блокада още след няколко дни.

В област Габрово учениците от 5-и до 11-и клас преминават към онлайн обучение до 2 април. В електронна среда ще учат и студентите от Техническия университет, с изключение на практическите обучения и изпити. Ограничават се масовите прояви на открито и закрито. На събирания от частен характер могат да присъстват до 15 души, съобщи БНР.

В Ловеч учениците от прогимназиален и гимназиален етап също преминават към онлайн обучение до 2 април, ресторантите ще работят с по-ранен вечерен час – 22 ч., а масовите мероприятия на закрито са забранени. Заради преустановяване на изявите в читалищата и клубовете, самодейни организации ще излязат на протест пред РЗИ и областната администрация.

Макар заболеваемостта в Плевен да е 633 на 100 хиляди от населението през последните две седмици, местните здравни власти отварят моловете и позволяват провеждане на културните прояви при 30% заетост на местата. Най-големият мол ще работи до 20 ч., но без детския кът и киното. „Тези мерки нямат пряко отношение към нивото на заболеваемост“, каза председателят на местния щаб д-р Красимир Трифонов.


Само за седмица – от 8 до 15 март – Спешна помощ в София се е отзовала на 1482 Covid-повиквания. От тях 129 са обаждания за проблеми при деца, обяви говорителят Катя Сунгарска на брифинг в сряда.

Само за последното 12-часово дежурство е имало 400-500 повиквания към Спешна помощ, от тях 50 пациенти са с Covid-19. Между 30 и 40 души се хоспитализират за едно дежурство. От дневната смяна са останали 110 необслужени адреса за нощната, добави говорителят.

„Има много хоспитализирани в болниците. Вирусът се подмладява. Това трябва да бъде сигнал към нас и да погледнем сериозно към въведените мерки. Здравната система, въпреки че до този момент устоя на ръба на възможностите си, трябва да бъде пощадена. Хората са безкрайно уморени и изнервени. В емоционален и психически план работим всички на ръба. Ако натискът продължи, не е ясно как ще издържи системата“, каза тя.


Григор Димитров започна по възможно най-добрия начин участието си в турнира в мексиканския град Акапулко. В мач от първия кръг шампионът от 2014 година победи Адриан Манарино след 6-4 3-0 и отказване на французина, записвайки трети успех от три срещи с този съперник.

Преди година в Акапулко Григор трябваше да мине през тайбрек в трети сет, за да отстрани левичаря, но днес подобни проблеми нямаше. В първия си двубой от Australian Open насам Димитров демонстрира достатъчно високо ниво, за да пречупи бързо съпротивата на французина, който при 3-0 и 40-15 за българина във втората част взе решение да не продължи участието си в срещата.

В следващия кръг съперник на бившия №3 ще бъде сърбинът Миомир Кецманович, с когото българинът не е играл до момента. Световният №46 стигна до тази фаза след 6-4 6-4 над Фелисиано Лопес.

Четете още в TennisKafe.com.


Най-малко 8 души са били убити след стрелба в три масажни салона в Атланта, щата Джорджия (САЩ). Задържан е 21-годишният Робърт Аарън Лонг, за когото полицията твърди, че стои зад атаката.

Стрелбите са станали една след друга във вторник следобед. Четирима души са били убити в Young’s Asian Massage, на 50 км северозападно от Атланта. Малко след това, около 17:45 ч., полицията е получила сигнал за обир в Gold Spa, където са били убити три жени. Накрая е намерено тялото на още една жена – в Aromatherapy Spa, предаде местната медия AJC.

Седем от жертвите са жени, а от тях шест са азиатки, съобщи полицията. Има още един ранен мъж. Все още не са обявени мотивите зад престъплението, като най-вероятната версия е терористична атака.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024