Сутрешни новини: Над 900 излекувани от Covid-19 за ден; Китай събра $115 млрд. за Деня на самотните сърца Снимка: © Getty Images

3945 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие, но за първи път броят на хората, вписани като излекувани, надвишава 900 души за ден.

Данните на единната информационна система показват, че 36.4% от направените малко под 11 000 изследвания са потвърдили случай на нова инфекция. Броят на активните случаи остава много висок - 58 699 - въпреки големия брой на излекуваните пациенти (915).

47 души са починали за последното денонощие, с което броят на жертвите от усложнения след коронавирусна инфекция стана 1898.

4478 са пациентите, наблюдавани в болница, а 276 от тях са в тежко състояние в интензивните отделения.

От 12 ноември влиза в сила най-новата заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, според която възрастните граждани ще могат да пазаруват в хранителни стоки и аптеки само между 8 и 10 ч. сутринта.

Нова заповед на здравния министър: Учениците от 5. до 12. клас ще учат дистанционно до 30 ноември


Епидемията продължава да се разгръща и в цяла Европа: В Турция влезе в сила забрана за тютюнопушенето в повечето открити публични пространства, с цел да се ограничи увеличението на новите случаи на Covid-19.

Цигарите ще бъдат забранени по натоварени улици, големите транспортни спирки и по площадите. Националната заповед на Министерството на вътрешните работи дойде, след като Истанбул и Измир въведоха същата забрана на общинско ниво.

В Анкара и Истанбул беше въведен и комендантски час са всички граждани над 65-годишна възраст - най-уязвимите на Covid-19 хора ще могат да излизат от домовете си само между 10 ч. сутринта и 4 ч. следобед.

Испания също въвежда нова мярка от понеделник: задължителен отрицателен PCR тест, който пристигащите от рискови държави ще трябва да предоставят при влизането си в страната през летища, пристанища или сухопътни граници.

Тестът трябва да е направен най-много 72 часа преди пътуването и да бъде преведен на английски или испански език.

Междувременно Великобритания стана първата държава в Европа, която отчете над 50 000 жертви на епидемията от коронавирус. След Острова се нареждат Италия (42 953), Франция (42 535) и Испания (40 105).

CDC обнови препоръките си: Маската предпазва не само хората наоколо, но и самите вас


Докато Европа се бори с пандемията - в Китай беше отбелязан нов рекорд на онлайн-продажбите в т.нар. Ден на самотните сърца. Двете най-големи платформи за е-търговия Alibaba и JD.com отчетоха близо продажби за близо 115 млрд. долара за периода между 1 ноември и полунощ на 12 ноември.

Брутната стойност на стоките, продадени от Alibaba в периода на намаленията, е стигнала 74,1 млрд. долара - почти двойно повече от миналогодишните данни. JD.com показват сходна тенденция с 40,97 млрд. долара оборот от продадени продукти.

Най-голямото събитие в индустрията на електронната търговия идва в момент, в който китайската икономика продължава да показва сигнали за възстановяване след привидното овладяване на коронавирусната криза.


Новоизбраният президент Джо Байдън посочи първия си избраник за ключов политически пост - Рон Клайн ще бъде началник на администрацията в Белия дом след встъпването в длъжност на новия държавен глава.

Клайн е работил за бившия вицепрезидент Ал Гор по време на мандата на Бил Клинтън и заемаше позицията началник на кабинета на Джо Байдън, докато той бе вицепрезидент на Барак Обама.

Рон Клайн е един от основните говорители по темата за пандемичната реакция в предизборния щаб на Демократите.

Според CNN - Държавният департамент на САЩ под ръководството на Майк Помпео отказва да съдейства на екипа на Байдън, като не осигурява достъп на негови сътрудници до поздравителните послания от чуждестранни лидери по случай победата на президентските избори.

По традиция Държавният департамент поддържа цялата комуникация с чужбина от името на новоизбраните президенти. Първите официални писма до Байдън са започнали да пристигат още през уикенда, но той няма право на достъп до ресурсите на правителството, защото Доналд Тръмп отказва да признае резултата му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024