Сутрешни новини: Почти 2000 нови случая на Covid; Facebook ще позволи споделянето на новини в Австралия Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 1925, което е най-висок брой от началото на 2021 г. Направените тестове са 13 695. Данните от изминалото денонощие показват, че позитивността е над 14%.

Починалите с доказан коронавирус са 79, а броят на жертвите от началото на пандемията стана 9933. Оздравелите за последните 24 часа са доста по-малко от инфектираните – 777, а така активните случаи нарастват до 27 629.

Отчетено е увеличение в броя на пациентите с Covid, настанени в болници – 3933, а от тях 334 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През изминалото денонощие са ваксинирани 11 709 души, което означава, че от началото на имунизациите поне една поставена доза имат 131 063 български граждани. От тях 27 952 са с две дози. Високият брой ваксинации се дължи на отворените зелени коридори в цялата страна. Имунизациите вчера са били най-много в София – 3370.


Делото за смъртта на Милен Цветков тръгва по същество от днес. Софийският градски съд ще проведе заседание, на което ще разпита свидетели по делото срещу обвиняемия Кристиан Николов.

Журналистът загина на Великден през 2020, когато колата му, спряна на червен светофар пред мол „Парадайс“, бе ударена от джипа на 22-годишния Николов със скорост близо 100 км/ч. Мъжът е бил зад волана под влиянието на три различни наркотични вещества. Той се намира в ареста вече почти една година.


Facebook обяви, че отново ще позволи споделянето на новинарски публикации в Австралия. Миналия четвъртък социалната мрежа блокира тази опция и за медийните издатели, и за обикновените потребители. Този ход бе отговор на намерението на правителството да въведе закон, който да задължи големите онлайн платформи да плащат на медиите за споделяне или даване на линкове към информационно съдържание.

Австралия обаче е решила да промени закона, пишат BBC и The Guardian. Финансовият министър Джош Фрайдънбърг и генералният директор на Facebook за региона Уил Ийстън обявиха, че са постигнали компромис по ключови точки от текста.

Опцията за публикуване на новинарско съдържание ще бъде върната в следващите дни. Според правителството – това поставя основите на „по-честен“ процес на преговори между технологичните компании и медиите за споделяне на тяхното съдържание.

Законът, който Австралия обмисля, е важен за регулацията в социалните мрежи в глобален мащаб, а срещу него се противопостави не само Facebook, но и Google.


Върховният съд на САЩ даде „зелена светлина“ на прокурори от Ню Йорк да получат данъчните декларации на доскорошния президент Доналд Тръмп. Това е удар по републиканеца, който години наред не предоставя тези данни.

Съд на по-ниска инстанция реши преди това, че документите подлежат на разследване за нарушения. Те все пак ще бъдат защитени и няма да станат публично достояние, пише CNN.

Разследване на New York Times миналата година разкри, че Доналд Тръмп е платил 750 долара данък върху доходите си през 2016 г., когато е избран за президент на САЩ. Той също така не е плащал данък върху доходите си за десет от последните 15 години - защото е декларирал разходи, които надвишават приходите му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024