Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2019, което представлява 19% от всички 10 614 направени теста през изминалото денонощие.

Починали са 38 души с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 11 234. Оздравелите са 1118, а активните случаи нарастват до над 42 хиляди.

Увеличава се броят на пациентите с Covid, приети в българските болници – 6948, както и на намиращите се в интензивни отделения заради тежко състояние – 522 (при 506 вчера).

През последното денонощие са направени 1244 ваксинации, почти всички от които с препарата на Pfizer/BioNTech заради временното спиране на AstraZeneca. Поне една доза от ваксината срещу коронавирус са получили 337 904 български граждани, а 57 767 от тях са напълно имунизирани.


Бременна жена с Covid-19 почина в болницата в Благоевград, а според директора Огнян Митев – тя се е лекувала сама у дома в продължение на няколко дни, преди да постъпи в лечебното заведение.

Жената е била на 42 години от Разлог, а преди три дни е приета в тежко състояние – имала е задух, и е била настанена директно в реанимацията. Състоянието ѝ обаче се влошило и е починала в събота. Рентгеновата снимка показва, че жената е боледувала тежко от коронавирус.

За нея това е било втора бременност. Детето е нямало как да бъде спасено, защото е било в утробата само пет месеца. Няма данни за съпътстващи заболявания при жената.

В болницата в Благоевград досега е имало около 8 случая на бременни, заразени с коронавирус. Това е вторият, завършил трагично, отбелязва директорът пред bTV. В лечебното заведение има още една жена с Covid-19, която е в добро състояние и скоро ще бъде изписана.

По нареждане на здравния министър Костадин Ангелов агенция „Медицински надзор“ започва проверка по случая.


Европейската комисия защити политиката си на разпределение на ваксините срещу Covid-19 след позицията на България, Австрия, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия за „огромни разлики“ в количествата към отделните държави членки.

България иска среща на ЕС заради "огромните разлики" в доставките на ваксини

Те изпратиха писмо, в което твърдят, че квотният принцип не се спазва, и поискаха среща на върха на ЕС. В отговор ЕК обяви, че е съгласна с изявленията и че най-справедливото решение за разпределяне на препаратите е пропорционално на населението на всяка страна.

"Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки", пише в отговора. Въпреки това – от ЕК казват, че „държавите членки решиха да се отклонят от предложението на Комисията, като обявят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. „Съгласно тази система, ако държава членка реши да не използва пропорционално разпределението си, дозите се преразпределят между останалите заинтересовани държави членки“.

По този начин ЕК се аргументира защо някои страни, както каза австрийският канцлер Себастиан Курц, получават повече препарати на глава от населението от други. "Държавите членки са използвали тази система, за да модифицират пропорционалното разпределение, предложено от Комисията съгласно всички 6 договора за предварително закупуване. Страните следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа”, пишат от Европейската комисия.


Днес православните християни празнуват Сирни Заговезни, или Неделя на всеопрощението. Църковните текстове, които се четат по време на богослуженията, призовават хората да простят и да поискат прошка един от друг.

Празникът се чества седем седмици преди Великден и след него започва най-продължителният пост през годината. По традиция – на Сирни заговезни се извършва обичаят „хамкане“ – на червен конец се връзва варено яйце, а най-възрастният мъж в семейството го завърта около останалите, които опитват да го хванат с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година. В много градове в страната се палят огньове и хората скачат над огъня за здраве.

"Нека бъдем по-добри! Аз на всички прощавам, простете и вие!", написа във Facebook профила си премиерът Бойко Борисов по повод днешния празник.

"Днес е ден за прошка, ден за смирение и надежда! Християните вярваме, че ако простим оскърбленията, огорченията и обидите, и на нас Господ ще прости. Прощавайки, вървим към спасението. Повече от година полагаме денонощни усилия да преведем българите през ковид-пандемията, която всеки ден поставя света пред нови и по-трудни изпитания. Разбира се, винаги може да бъде направено повече и по-добре. Но както и досега - няма да щадим сили в опазването на живота и здравето на хората. Многократно съм заставал пред Бог и пред хората, за да призная грешките си и да измоля прошка. Вярвам в мъдростта на народа ни и в Божията закрила. Нека бъдем по-добри! Аз на всички прощавам, простете и Вие!", написа Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори