Снимка: © Getty Images

910 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, а делът на положителните тестове е 7,3% от всички направени изследвания.

Броят на излекуваните хора пада под нивото на новозаболелите - 698 са отчетените пациенти, които са преодолели инфекцията.

В болница се намират 3070 души, а от тях 276 са в интензивни отделения.

30 души с Covid-19 са починали в последното денонощие, а броят на жертвите стигна 9302.

2835 дози от ваксините са поставени в България за изминалия ден.


Акад. Богдан Петрунов от отделението по медицински науки в БАН отправи критики към решенията на щаба за Covid-19, като коментира, че спортните центрове и моловете не биваше да отварят още през февруари.

Решението за връщането на учениците обратно в класните стаи според него е оправдано, защото обществото ще се изправи пред "колосален" проблем, ако не се грижи за образованието на децата.

Пред "Панорама" той каза, че мерките в България са били най-либерални от държавите в цяла Европа, но режимът не се е спазвал на много места.

Според акад. Петрунов капацитетът на здравната система е достатъчен в момента и болниците няма да се препълнят, но "безспорно има увеличаване на случаите, разпространяват се все повече и повече новите варианти на щамовете, които създават сериозния медицински проблем, и диагностичен, и лечебен".


Правителствата на Германия, Швеция и Полша осъдиха решението на Русия да изгони трима от техните дипломати заради предполагаемо участие в протестите в подкрепа на Навални.

Германското Външно министерство е поискало спешни разговори с руския посланик в Берлин, а Хайко Маас определи случващото се като "пореден аспект на състоянието на Русия, което е далеч от върховенството на закона".

Представителят на германското посолство в Москва е наблюдавал един от протестите на 23 януари, без да участва в него - човекът не е спрян от полицията в момента на събитията, а вероятно е следен или идентифициран впоследствие.

Берлин посочва, че дипломатът е изпълнявал служебните си задължения, които са описани във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят евентуални нови санкции срещу Русия на 22 февруари.

Русия експулсира дипломати от три европейски страни, включили се в протестите за Навални


Американският президент Джо Байдън обяви, че не смята, че предшественикът му Доналд Тръмп трябва да продължи да получава класифицираните справки от разузнавателните служби на САЩ, въпреки че такава е традицията в страната.

"Мисля, че няма нужда той да получава докладите от разузнаването. Каква ценност би имало да ги чете? Какво влияние може да има той, освен факта, че може да се изпусне и да каже нещо?", казва Байдън в интервю за CBS.

Бившите президенти на САЩ имат право да поискат и да получават редовни справки от службите, но досега Тръмп не е подал такава заявка. По време на президентския си мандат той е предпочитал да приема разузнавателните доклади не всекидневно и в писмена форма, а два или три пъти на седмица, в устен преразказ от някой от сътрудниците му по сигурността, съобщава CNN.


Спортът през уикенда: Какво, кога и къде да гледаме


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него