Сутрешни новини: Новите случаи на Covid у нас са 2360; ЕС глоби Полша с 500 хил. евро на ден заради мина, замърсяваща Чехия Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2360, което представлява 9,5% от броя на направените тестове за денонощие. Това е рекорден брой инфекции на дневна база по време на настоящата вълна. В София има 486 заразени, следват областите Пловдив – 259, и Варна - 162.

Още 138 души с доказан коронавирус са починали. Жертвите от началото на пандемията са 20 166, според официалната статистика. Оздравели са 1228 души, а активните случаи са близо 40 хиляди.

В болници се лекуват 4879 пациенти с Covid, от които 388 се нуждаят от интензивни грижи.

За изминалото денонощие са поставени 7555 дози от ваксините. Общо 1 281 766 български граждани са напълно имунизирани (около 18,3% от населението).


От днес – 21 септември – започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 14 ноември. Приемането на документите се извършва в Централната избирателна комисия от 9 до 17 ч.

Крайният срок е 29 септември. До 12 октомври трябва да приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент, които също ще бъдат избирани на 14 ноември (вот 2 в 1).

На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетината с жребий, а два дни по-късно започва предизборната кампания.


Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи ще пристигне на визита у нас във вторник, съобщават от Европейската комисия. Предвидени са срещи с президента Румен Радев и министъра на външните работи Светлан Стоев.

Подробности за разговорите не се съобщават, но запознати източници твърдят, че темата ще бъде ветото на България върху началото на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС, съобщава БНР.


Напълно ваксинираните граждани на ЕС и Великобритания ще могат да пътуват до САЩ от началото на ноември. До момента имаше такава забрана, наложена от Вашингтон и продължила близо 20 месеца.

Новата политика ще се прилага за напълно имунизирани, включително и за граждани, участващи в клинични изпитвания на лечения, които все още не са одобрени във Великобритания.

Още през юли британският премиер Борис Джонсън заяви, че Лондон и Вашингтон обсъждат създаването на коридор за пътуване.


Върховният съд на ЕС реши Полша да плаща на ЕС глоба от по 500 хиляди евро на ден, защото е отказала да затвори въглищна мина в Туров, край границата с Чехия. От Прага заведоха делото заради оплаквания, че мината и ТЕЦ-ът към нея нанасят щети върху околната среда, особено върху качеството на въздуха и питейната вода.

През май Върховният съд на ЕС разпореди Полша да затвори мината, но Варшава отказа. През юни Чехия поиска санкция от 5 милиона евро на ден, докато мината не затвори.

Полша заявява, че застава зад решението си да не затваря обекта, защото това ще „заплаши стабилността на нашата система на захранване“.


Джъстин Трюдо ще спечели трети мандат като премиер на Канада, според няколко национални медии, изчисляващи резултатите от изборите. Неговата Либерална партия се очертава да остане най-голямата група в парламента.

Трюдо обаче е готов за още едно правителство на малцинството, тъй като е принуден да си сътрудничи с по-малките леви и центристки партии. Това поставя под въпрос бъдещето му като лидер на либералите, пише The Guardian.

Премиерът искаше избори през август, надявайки се, че добрата реакция на правителството срещу пандемията ще увеличи силата на партията му в парламента. Опозицията обаче го обвини, че прави „суетен проект“ по време на четвъртата вълна на коронавируса.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024