Сутрешни новини: Организаторът на Игрите в Токио си тръгва след сексистки скандал; Димитров е на 1/8-финал Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 1070, а направените тестове – 11 816. Данните от единния информационен портал показват, че от всички взети проби положителните са 9%.

През изминалото денонощие са починали 34 души с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 9561. Излекуваните отново са по-малко от инфектираните – 471.

Наблюдава се ново увеличение на броя пациенти с Covid, лекуващи се в болници. Те са 3297, а от тях 293 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние. Активните случаи са 22 801.

През изминалото денонощие ваксина срещу коронавирус са получили 4960 души, което означава, че поне една доза е поставена на 71 123 български граждани.


Над 31 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca трябва да пристигнат днес у нас. Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов - до края на месеца се очакват общо 260 хиляди дози от препарата и около 100 хиляди дози от тези на Pfizer/BioNTech и Moderna.

ЕК трябва да потвърди какви ще бъдат доставките за март. В България тогава се очакват 400 хиляди ваксини, каза Кирилов, цитиран от БНР.


Григор Димитров се класира за 1/8-финалите на Australian Open след победа над световния №16 Пабло Кареньо Буста. Испанецът се оттегли заради стомашно неразположение, след като изоставаше с 0-6 0-1.

По този начин мачът приключи след едва 38 минути и първата ни ракета съхрани силите си за предстоящата среща. Тя ще бъде срещу победителя от мача Доминик Тийм – Ник Кирьос.

„Жалко за него (б.а. – Кареньо Буста). Бих отдал заслуженото и на себе си, защото запазих концентрация. Първите сетове на такива турнири са много важни. Успях и да спестя доста енергия“, каза Димитров на корта.

Четете още в TennisKafe.com.


Основният организатор на Олимпийските игри в Токио – Йоширо Мори, ще подаде оставка в петък заради сексистките коментари, които направи по-рано този месец.

"Сърце на бълха, ум на акула": Отговорникът за игрите в Токио се замеси в сексистки скандал

На една от срещите на комитета през февруари той каза: "В бордовете, в които има много жени, събранията отнемат прекалено много време. Жените имат силен усет за съперничество. Ако някоя вдигне ръка, другите си мислят "И аз трябва да се изкажа". И затова всички говорят".

83-годишният бивш японски премиер се извини за обидните си реплики и първоначално отказа да се оттегли от позицията си в комитета, организиращ Игрите. Спонсори, журналисти и граждани обаче събраха петиция със 150 хиляди подписа за оставката му. Олимпийските игри започват на 23 юли 2021 г.


На 79-годишна възраст почина музикантът Чък Кърия. Той е смятан за един от най-влиятелните джаз пианисти на 20 век, заедно с Хърби Хенкок и Кийт Джарет, и е носител на 23 награди „Грами“.

Кариерата му продължи над пет десетилетия, а последният му албум бе издаден през 2020. На 9 февруари обаче той загуби битката с рака.

"Искам да благодаря на всички, които бяха с мен по време на пътуването ми и които помогнаха огньовете на музиката да горят ярко. Надявам се, че тези, които се колебаят дали да свирят, пишат музика, или да представят творбите си, ще го направят. Ако не за себе си, то за останалите. Не само, че светът се нуждае от повече артисти, но е и много забавно", пише Кърия в съобщение, оставено преди смъртта му и разпространено от екипа му.


Президентът на САЩ Джо Байдън спря финансирането на стената на границата с Мексико, която бе издигната по заповед на Доналд Тръмп. В писмо до Конгреса демократът обяви решението на предшественика си за „неоснователно“ и каза, че за проекта няма да се изразходват пари на американските данъкоплатци.

Още през 2016 Тръмп обеща, че ще строи стена по границата, а през 2019 г. обяви извънредно положение там, за да заобиколи решението на Конгреса и да използва средства от военния бюджет на страната за строеж на стената. Когато той напусна президентския пост, за проекта бяха похарчени около 25 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024