Снимка: © Getty Images

Йоширо Мори е на 83 години, роден е в политическо семейство, самият той е служил като премиер на Япония, а в последните 7 години отговаря за организацията на най-сложното спортно събитие в света - Олимпийските игри.

Описват Мори като човек със "сърце на бълха и ум на акула" заради безцеремонните му коментари и политически гафове.

Сега "голямата уста" на японския ветеран може да сложи край на последната мисия в политическия му живот.

Йоширо Мори беше призован да подаде оставка заради подигравателни реплики по адрес на жените, които членуват в управлението на спортни федерации.

"В бор довете, в които има много жени, събранията отнемат прекалено много време. Жените имат силен усет за съперничество. Ако някоя вдигне ръка, другите си мислят "И аз трябва да се изкажа". И затова всички говорят", казва той по време на среща на организационния комитет за Олимпиадата в Токио, на която е обсъждано увеличаването до 40% на дела на жените на ръководни позиции.

Мори прави уточнението, че има личен опит от работата си като председател на Японския съюз по ръгби от 2005 до 2015 г.

Той твърди, че сред колегите му също имало при върженици на идеята да не се допускат жени в управленски бордове, освен ако не се въведе лимит на времето им за изказвания.

Репликите на Йоширо Мори за жените са само част от "бисерите" му в последните години. През 2016 г. той посъветва всички японски атлети на игрите в Рио де Жанейро "да не мънкат, а да пеят на ционалния химн", когато стъпят на подиума на медалистите - иначе нямало да бъдат достойни представители на държавата.

През 2003 г. Мори беше обвинен, че се е обявил против изплащането на държавни помощи за жени, които не са р одили поне едно дете, в дебат за спадащата раждаемост в Япония.

Разбира се, и последните му коментари з а жените на управленски позиции не останаха без последствия.

Норико Мизогучи, сребърната медалистка по джудо от Игрите в Барселона от 1992 г., публикува в Twitter откъси от олимпийския етичен кодекс, в който подчертава параграфите срещу всяка форма на тормоз или дискриминация.

Реакция имаше и от страна на ж ени - политици, ко ито определиха изявленията на Мори като срамни.

Популярният японски комик Ацуши Тамура, който т р я бваше да участва в пренасянето на олимпийския огън, обяви, че прекратява ангажимента си към игрите в Токио и призова Мори да подаде остав ка.

Мотивите му са свързани с поведени е на ръководителя на комитета, който преди дни отхвърли всяка веро ятност за поредно отлагане на Олимпиада та заради Covid-19 и вместо т ова предложи "известни те л ичности да си предават огъня, като тичат по места, където не се събират много хора", обсъждайки уж на шега включването на оризови ниви в маршрута на бегачите.

Йоширо Мори отказа да подаде оставка, макар че се извини за "неуместните си думи, които противоречат на олимпийския дух".

" Снощи жена ми вдигна сериозен скандал: "Пак си казал нещо лошо, нлаи? Сега аз ще трябва да страдам, за щото дразниш жените". Сутринта ми се скараха и дъщеря ми, и внучка ми", казва той в изявлението пред местен вестник.

В същото време той посочва, че е посветил 7 години от живота си за организирането на Олимпийските игри и че "знае какво трябва да направи" за осъществяването им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него