Снимка: © Getty Images

Йоширо Мори е на 83 години, роден е в политическо семейство, самият той е служил като премиер на Япония, а в последните 7 години отговаря за организацията на най-сложното спортно събитие в света - Олимпийските игри.

Описват Мори като човек със "сърце на бълха и ум на акула" заради безцеремонните му коментари и политически гафове. 

Сега "голямата уста" на японския ветеран може да сложи край на последната мисия в политическия му живот. 

Йоширо Мори беше призован да подаде оставка заради подигравателни реплики по адрес на жените, които членуват в управлението на спортни федерации. 

"В бор довете, в които има много жени, събранията отнемат прекалено много време. Жените имат силен усет за съперничество. Ако някоя вдигне ръка, другите си мислят "И аз трябва да се изкажа". И затова всички говорят", казва той по време на среща на организационния комитет за Олимпиадата в Токио, на която е обсъждано увеличаването до 40% на дела на жените на ръководни позиции. 

Мори прави уточнението, че има личен опит от работата си като председател на Японския съюз по ръгби от 2005 до 2015 г.  

Той твърди, че сред колегите му също имало при върженици на идеята да не се допускат жени в управленски бордове, освен ако не се въведе лимит на времето им за изказвания. 

Репликите на Йоширо Мори за жените  са само част от "бисерите" му в последните години. През 2016 г. той посъветва всички японски атлети на игрите в Рио де Жанейро "да не мънкат, а да  пеят на  ционалния химн", когато стъпят на подиума на медалистите - иначе нямало да бъдат достойни представители на държавата. 

През 2003 г. Мори беше обвинен, че се е обявил против изплащането на държавни помощи за жени, които не са р одили поне едно дете, в дебат за спадащата раждаемост в Япония.    

Разбира се, и последните му коментари з а жените на управленски позиции не останаха без последствия. 

 Норико Мизогучи, сребърната медалистка по  джудо от Игрите в   Барселона от 1992 г., публикува в  Twitter откъси  от олимпийския  етичен кодекс, в който подчертава параграфите срещу всяка форма на тормоз или дискриминация.         

Реакция имаше и от страна на ж ени - политици, ко ито определиха изявленията на Мори като срамни.  

Популярният японски комик Ацуши Тамура, който  т р я бваше да участва в пренасянето на олимпийския огън, обяви, че прекратява ангажимента си към игрите в Токио и призова Мори да подаде остав ка.  

  Мотивите му са свързани с поведени е на ръководителя на комитета, който преди дни отхвърли всяка веро ятност за поредно отлагане на Олимпиада та заради Covid-19 и вместо т ова предложи "известни те л ичности да си предават огъня, като тичат по места, където не се събират много хора", обсъждайки уж на шега включването на оризови ниви в маршрута на бегачите.             

  Йоширо Мори отказа да подаде оставка, макар че се извини за "неуместните си думи, които противоречат на олимпийския дух".  

" Снощи жена ми вдигна сериозен скандал: "Пак си казал нещо лошо,  нлаи? Сега аз ще  трябва да страдам, за щото дразниш жените". Сутринта ми се скараха и дъщеря  ми, и внучка ми", казва той в  изявлението пред местен вестник.   

  В същото време той посочва, че е посветил 7 години от живота си за организирането на Олимпийските игри и че "знае какво трябва да направи" за осъществяването им.   


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни