Сутрешни новини: От днес отварят молове, фитнеси и кина; AstraZeneca ще увеличи количествата ваксини за Европа Снимка: © Unsplash

От 1 февруари (днес) противоепидемичните мерки в България се разхлабват с отваряне на кината, танцовите, музикалните и творческите школи, които ще работят при 30% капацитет. Работата си възобновяват фитнес залите (при 50% заетост), врати отварят и търговските обекти в моловете, където непълнолетните се допускат само с придружител.

Като предпазно средство срещу Covid-19 вече се използват само маски – забранена е употребата на шалове и шлемове.

Ресторантите остават затворени до 1 март, като само тези в хотелите продължават да работят. В събота от бранша окончателно обявиха, че се отказват от протестното отваряне, което планираха днес.

На 4 февруари учениците от 7, 8 и 12 клас се връщат в училище за присъствено обучение, след което и останалите класове от прогимназиален и гимназиален етап ще редуват редовна с онлайн форма.


Новите случаи на Covid-19 в България са 130, а направените тестове – 1962. Данните от единния информационен портал показват, че заболяемостта за изминалото денонощие е 6,6%.

Излекуваните са 1449, а починалите с доказан Covid – 17. Жертвите у нас, свързани с пандемията, достигнаха 9045.

Активни носители на вируса са 22 651 души, 2886 пациенти с коронавирус се лекуват в българските болници, а 264 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последните 24 часа са ваксинирани едва 105 българи, с което общият брой на имунизираните срещу Covid стана 41 125 – около 0,58% от населението.


В България днес пристига поредната пратка ваксини на Pfizer/BioNTech. Тя включва 17 550 дози, които ще са достатъчни за имунизиране на 8875 души. До края на 2021 у нас трябва да са пристигнали общо 3,9 млн. дози от препарата на компанията.

Вчера получихме 3600 дози от ваксината на Moderna, а от 7 февруари очакваме пратките от AstraZeneca, която получи одобрение от европейския регулатор. Тогава трябва да пристигнат 48 хиляди ваксини, а седмица по-късно – още 75 хиляди.


Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca ще достави още 9 милиона дози от ваксината си за Европа през първото тримесечие. Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, след като в последните седмици Комисията влезе в конфликт с фирмата заради обявения дефицит от ваксини.

AstraZeneca съобщи, че ще намали с 60% доставките за континента в периода януари-март, но сега става ясно, че Европа ще разполага с 40 млн. дози в този интервал (половината от първоначално планираното количество). Компанията ще започне с доставките седмица по-рано от предвиденото и ще разшири производствения си капацитет.


13 българи, включително две малки деца, не са успели да влязат във Франция заради липса на резултат от PCR тест и са останали блокирани с часове на френско-германската граница. Това съобщи консулът на България в Париж Милена Узунова пред bTV. Тя каза, че от страната ни са били изпратени два автобуса, които да приберат съгражданите ни.

Повечето от тях са тръгнали с автобус от София до Франция в събота сутринта, а новото изискване за предоставяне на резултат от PCR тест е публикувано от френските власти около обяд. От транспортната фирма обясняват пред bTV и NOVA, че не им е била известна промяната в ограничителните мерки.


1 февруари е Ден за почит към жертвите на комунстическия режим. Началото на тази традиция е поставено преди 10 години.

На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри, начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.

По инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов от 2011 г. 1 февруари се отбелязва официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.


5135 участници в протестите в подкрепа на Алексей Навални са били задържани от руските власти в неделя. Демонстрациите се проведоха в почти 90 града в цялата страна, съобщава организацията ОВД-Инфо.

Нова серия протести в подкрепа на Навални: Над 4300 са арестувани, сред тях и съпругата му Юлия

Сред задържаните има 82 журналисти, арестувана беше и съпругата на задържания руски опозиционер – Юлия Навалная. В столицата Москва са били арестувани 1653 души, а в Санкт Петербург – 1159. Там полицията използва електрошок срещу няколко души, за да ги задържи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024