Сутрешни новини: Отстраненият директор на "Лозенец" блокира новото ръководство; Франция глоби Google с 220 млн. Снимка: © Getty Images

Доскорошният шеф на МБАЛ „Лозенец“ проф. Любомир Спасов е блокирал назначаването на новия Съвет на директорите, показва определение на Софийския градски съд от 7 юни.

Спасов е поискал спиране на регистрацията на новите шефове в болницата, защото обжалва решението на здравния министър Стойчо Кацаров за освобождаване на предишния състав, съобщава в. „Сега“.

За първи път от 23 години Спасов се разделя с поста си, след като МЗ откри схема с незаконни трансплантации в лечебното заведение. В новия съвет трябва да влязат доц. д-р Радосвет Горнев, който ще е изпълнителен директор, адв. Ивиян Симеонов – избран за председател на съвета, и Орлин Недев. Те ще изпълняват ръководните си функции до провеждането на конкурс.

Съдът признава молбата на Спасов за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата му. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.


8 юни е последният ден, в който партиите и коалициите могат да регистрират кандидатдепутатските си листи. Днес те трябва да ги предадат в Районна избирателна комисия, а утре жребий в ЦИК ще определи номерата на политическите сили в интегралната бюлетина.

Предизборната кампания за извънредните парламентарни избори започва на 11 юни. Засега са се регистрирали 19 партии и 9 коалиции. Ясни са имената на водачите на листи в някои райони на основните политически опоненти.

В 25-ти избирателен район в София ще се борят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Корнелия Нинова от БСП и Христо Иванов от "Демократична България". Слави Трифонов няма да е кандидат за депутат. Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов оглавяват листите на "Изправи се! Мутри вън!" в София. Новата формация "Българските патриоти - ВМРО, НФСБ и Воля" няма да включи лидерите в листите си.


Google беше глобена с 220 милиона евро от френския регулатор за защита на конкуренцията. Причината – технологичният гигант е злоупотребил с доминиращото си положение на пазара.

Google се съгласи да направи промени в методите за онлайн реклама, след като получи санкцията. Три медийни компании – News Corp на Рупърт Мърдок, френският ежедневник Le Figaro и белгийската Groupe Rossel – обвиниха компанията, че осъществява виртуален монопол, пласирайки реклами в уебсайтовете и приложенията им. Le Figaro оттегли жалбата си малко след като я подаде.

Директорът на Google France Мария Гомри каза, че компанията ще направи промени в следващите месеци, с които ще се съобрази с изискванията.

През декември 2019 френският регулатор глоби Google със 150 милиона евро заради „непрозрачни правила на работа“ в рекламната ѝ платформа. Миналия декември и Google, и Amazon трябваше да платят по 135 млн. евро глоби във Франция заради нарушения при поверителността на данните на потребителите.


За първи път от 20 г. насам - ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер беше одобрено от здравния регулатор в САЩ (FDA). Създателите на препарата казват, че то атакува причинителя на болестта, а не просто симптомите.

Ефективността на "Адуканумаб" все още е оспорвана от учените. Две негови изпитания бяха спрени през март 2019 г., защото доказателствата сочеха, че той не функционира. След повторен анализ на данните на пациентите производителят "Байоджен" обяви, че взимането на по-високи дози от лекарството за по-дълъг период може да забави загубата на паметта и намаляването на способността на пациентите да се справят с всекидневни задачи.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на Съединените щати първоначално отхвърли медикамента през ноември. Сега обаче американският регулатор одобри лекарството с мотива, че има "значителни доказателства, че "Адуканумаб" намалява амилоидните плаки в мозъка, които причиняват Алцхаймер".

Десетки милиони по света страдат от тази болест, която е най-разпространената форма на деменция.


Новите случаи на Covid-19 в България са 208, което представлява 1,55% от направените 13 358 теста през изминалото денонощие.

Оздравелите са 594, а активните случаи – малко над 15 хиляди. Починалите с доказан коронавирус са 34, което прави жертвите от началото на пандемията 17 854.

В болници се лекуват 2521 пациенти с Covid, а от тях 277 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с още 14 532 дози. Напълно имунизираните български граждани са общо 634 291 (около 9% от населението).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024