Сутрешни новини: Петър Илиев обвини СУ в политическа атака; 149 души са починали от Covid-19 Снимка: © "Илиев и Партньори"

Неуспелият кандидат за вицепремиер и вътрешен министър от "Има такъв народ" Петър Илиев обвини Етичната комисия на СУ "Св. Климент Охридски" в това, че се е водила "от политически съображения" при решението си да потвърди наличието на плагиатство в неговата книга "Компетенцията на Народното събрание".

"Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?", пише Илиев в Twitter-профила си малко след като СУ съобщи за резултатите от проверката срещу него.

Той твърди още, че член на Етичната комисия е учредител и кандидат за депутат от "Да България" - "доколко това е повлияло на решението, оставям на вашата преценка", пише Петър Илиев.

Етичната комисия е открила 92 стр. съвпадения между книгата на Илиев и по-ранната дисертация на доц. Наталия Киселова. Установеното плагиатство е основание за отстраняването му от преподавателска длъжност в СУ.


Новите случаи на Covid-19 са 2536 според статистиката на МЗ, като направените тестове през последния ден са 24 032. Данните показват над 10% положителни проби.

Починалите пациенти са 149 - най-високата стойност в статистиката за смъртността от май 2021 г. насам. Поставени са само 5215 дози от ваксините.

В болница се лекуват 5048 души, а 432 от тях са в интензивни отделения. 11,24% от новозаболелите хора са ваксинирани, десет души от общия брой на починалите пациенти с Covid-19 са били със завършен имунизационен курс.


Американският президент Джо Байдън си постави трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавирусна инфекция няколко дни след като CDC одобри процедурата за хора над 65 г. и за рисковите групи.

"Днес получих бустерната си доза срещу Covid-19 - и също както при първата и втората, всичко премина безопасно и лесно. Ваксинирайте се. Заедно можем да спасим човешки животи и да победим вируса", пише Байдън в Twitter-профила си.


Музикантът Ар Кели беше признат за виновен по делото за сексуална експлоатация на жени и непълнолетни момичета. Съдебното жури потвърди, че той е организирал престъпна схема за трафик на жени между различни щати в САЩ и че е произвеждал детска порнография.

Присъдата идва 13 години след първия опит за съдебно преследване на Ар Кели за сексуални престъпления, който завършва с оправдателна присъда срещу него.

Срещу него се водят още три разследвания за детска порнография и възпрепятстване на правоохранителните органи в щатите Илиноис и Минеоста. Размерът на присъдата му ще стане ясен през следващата година, междувременно той остава в ареста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024