Сутрешни новини: Петков изслушва големите кредитополучатели на ББР; Русия се затвори за европейски авиолинии Снимка: © Министерство на икономиката

Сагата около Българската банка за развитие продължава със среща между икономическия министър Кирил Петков и представители на най-големите кредитополучатели. Поканата за разговор е изпратена до всички 8 фирми с кредити над 60 млн. лв., обявиха от ведомството. Срещата е от 11:05 ч.

Изслушването отново ще се излъчва онлайн, както вчерашната дискусия с Надзорния съвет. Тогава Митко Симеонов и Велина Бурска отказаха да се явят, за да говорят по темата как само 8 фирми са получили близо 1 милиард лева, при положение че банката трябва да финансира приоритетно малкия и средния бизнес. Петков заяви, че двамата са уволнени от Надзора.

На срещата с министъра днес трябва да присъстват представители на 8-те компании, които са свързани с бизнесмени като братя Домусчиеви, Румен Гайтански, Георги Самуилов и Делян Пеевски.

Последните данни на Кирил Петков са, че 20 фирми са получили 90% от кредитния портфейл на банката, който е 1,9 милиарда лева.


Движението по АМ „Тракия“ е възстановено след тежката катастрофа снощи, която отне живота на трима души, а други трима бяха ранени. Инцидентът се случи на 356-и километър в посока Бургас, където микробус катастрофира и се преобърна извън платното.

В микробуса са пътували 6 души, като според полицията те са работници, полагащи асфалт в базата Безмер край Ямбол. Жертвите са на възраст между 32 и 49 години. Един от тях е шофьорът – 47-годишен мъж от Карнобат, а другите двама са от бургаския квартал „Рудник“. Все още не са изяснени причините за инцидента.

Двама от ранените са с опасност за живота и са в реанимация, предаде bTV, а третият е под наблюдение в отделението по неврохирургия на университетската болница в Бургас.


Русия отказа достъп до въздушното си пространство на две европейски авиокомпании като реципрочна мярка за санкциите на ЕС към Беларус. Преди няколко дни евролидерите решиха да забранят на белоруските авиолинии да летят над териториите на държавите членки заради отклонения самолет на Ryanair, на борда на който бе задържаният по-късно опозиционен журналист Роман Протасевич.

И Air France, и Австрийските авиолинии трябваше да отменят полети към Русия в четвъртък след решението на Москва. Те са сред компаниите, които обявиха протест срещу Беларус и избягване на въздушното пространство на страната. Най-малко 4 полета на Air France между Париж и Москва, както и два на Austrian Airlines от Виена до руската столица, бяха отменени.

Минск е един от важните съюзници на Москва и Владимир Путин подкрепя режима на Александър Лукашенко.


Президентът на Сирия Башар Асад беше преизбран за четвърти мандат, който ще продължи 7 години. Той е получил 95% подкрепа на изборите, за които Западът твърди, че не са „нито свободни, нито честни“, съобщи AFP.

Избирателната активност е била висока - почти 77%. От над 18-те милиона сирийци, имащи право на глас, са гласували 14,2 милиона души.

Посланието на 55-годишния Асад по време на предизборната му кампания беше „Надежда чрез работа“, като по този начин той искаше да започне ново изграждане на раздираната от война азиатска страна. Конфликтите там започнаха през 2011, когато под влияние на Арабската пролет в Дамаск се проведоха демонстрации с искане за промяна. Асад разпореди смазване на протестите, които преминаха в гражданска война.

Досега военните действия за отнели живота на 388 хиляди души, а половината население беше изселено от домовете си.


Междувременно новите случаи на Covid-19 в България са 293, което представлява 2,22% от направените 13 164 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 20, с което жертвите според официалната статистика станаха общо 17 637.

Още 1838 души са преборили инфекцията, а активните случаи остават малко над 21 хиляди. В болници се лекуват 3295 пациенти с Covid, а от тях 379 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последните 24 часа са поставени 18 121 дози от ваксините, като напълно имунизираните български граждани са 533 791 (около 7,6% от населението).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024