Снимка: © Министерство на икономиката

Двама от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие отказаха да се явят на предварително анонсираното изслушване пред служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Митко Симеонов и Велина Бурска са изпратили писмо до Петков в сряда вечерта (часове преди насрочената среща), с което го уведомяват, че няма да присъстват на изслушването.

Симеонов и Бурска са провели друг разговор със служебния министър в сряда на обяд, за да бъдат поканени на събитието. Двамата са отказали присъствие с аргумента, че Петков бил нарекъл срещата-разговор "цирк".

"Днешната среща не е цирк. Много съжалявам, че другите двама членове не дойдоха, защото за мен това е начинът прозрачността да отиде във всички места, където трябва да отиде. Ако просто се подмени един надзор с друг в една затворена стая, това за мен е непрозрачно. Преди да се вземат такива решения, аз искам да въведа прозрачност чрез обществени обсъждания", каза Кирил Петков, като посочи, че ще поиска уволнението на Бурска и Симеонов от съвета.

"Ние дадохме възможност на тези хора да обяснят как и защо 8 компании са получили тези средства. Това за мен е недопустимо. Отговорът на поканата за присъствие е писмо от три реда. Това е причината да направя нещо, което не е често срещано в банковата практика, но нямам друг избор. След това интервю ще дам моето нареждане за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска", каза Петков.

Той обяви, че ще ги замени с Васил Щонов (бивш служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Близнашки") и Валентин Михов (работил в банковия сектор на България, Германия, Русия и Украйна, завършил в INSEAD).

Назначението им зависи от одобрение на БНБ: "От днес ББР няма да има работещ надзор, докато БНБ оцени дали са подходящи тези двама членове. Най-накрая тази банка трябва да влезе в задачите, които трябва да свърши - конкуренция, иновации, малки и средни предприятия, а не раздаване на пари на калпак".

От БНБ по-късно публикуваха писмо, според което Петков е изпратил писмо с искане за предварително одобрение на нови членове на УС и НС на Банката за развитие още на 11 май, ден преди указът на президента за назначаването на служебния кабинет да влезе в сила. На 21 май писмото с предложенията е било оттеглено, а "към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на двете управителни нива в ББР.

Единственият участник от страна на ББР в изслушването на Министерството на икономиката беше Стамен Янев - председател на Надзорния съвет от края на август миналата година и действащ председател на Българската агенция за инвестиции.

8-те най-големи кредитополучатели от ББР: Фирми, свързани с Гайтански, Домусчиеви и Георги Самуилов

Целта на срещата е да се обясни защо ББР е отпуснала кредити в размер на близо 950 млн. лв. на осем компании, притежавани или косвено свързани с хора като братя Домусчиеви, Румен Гайтански, Георги Самуилов и Делян Пеевски.

Стамен Янев започна изложението си, като предупреди, че е отсъствал от 1/3 от последните 36 заседания на съвета заради заболяване от Covid-19.

"За този период основната цел за мен е била да разбера повече за дейността на банката, свързана именно с това до каква степен изпълнява основните си цели и приоритети, поставени в Закона за ББР. За периода, в който съм бил член на Надзорния съвет, мога да споделя, че не са били разглеждани и одобрявани кредити, посочени в списъка на големите кредитни експозиции на банката. Основното решение беше свързано с това да се подобрят условията за предоставяне на т.нар. гаранционни схеми към партньорски банки по повод Covid-кризата, обемът на кредитите за малки и средни предприятия да се увеличи до 1 млн. лв. и да се разшири до по-големи компании", каза той.

Янев разкри, че комуникацията с Управителния съвет е била затруднена и че е имал съмнения за това, че документацията за одобрение от Надзора не е била изготвяна пълноценно. Поради това той е изисквал оперативното ръководство на ББР да участва в заседанията на НС и да обяснява целесъобразността на кредитирането, бизнес стратегията и доколко кредитирането на това предприятие може да изпълни целите по устава.

Одитният комитет беше много рядко сезиран, да не кажа, че през целия ми престой нямахме никаква комуникация. Това отделение също не беше активно в комуникацията с Надзорния съвет. С цел да не спираме дейността на ББР ние като съвет заседавахме само по оперативни дейности, а контролът като че ли не беше в центъра на нашата работа, каза още Янев.

В петък са поканени на изслушване представители на 8-те компании от големите кредитни експозиции, за да защитят получените заеми и да обяснят как дейността им се вписва в условията на ББР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена