Снимка: © ББР

След като министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че Българската банка за развитие е дала 500 млн. лв. на 4 фирми, вероятно свързани с Делян Пеевски, и още близо толкова на други 4, стана ясно, че сред най-големите кредитополучатели е компания, свързана с Румен Гайтански.

Става въпрос за „Роудуей кънстракшън АД“, която е взела кредит от държавната банка с размер от над 140 млн. лв. От подобни заеми са се възползвали още две компании – „Слънчев ден АД“ и „Благоевград – БТ АД“.

Това става ясно от съобщение в сайта на Министерството на икономиката, в което се оповестяват имената на 8-те фирми, получили лъвския пай от отпуснатите от държавата 1,5 млн. лв. за „малък и среден бизнес“, както обяви Петков. Сред тях са и фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, доскорошни собственици на Нова телевизия, както и Георги Самуилов - Инса Ойл ЕООД.

Новият министър на икономиката проверява ББР: Дала е 500 млн. лв. на фирми, вероятно свързани с Пеевски

Фирмите, които са се възползвали най-много от отпуснати кредити от ББР:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

Слънчев ден АД

Благоевград-  БТ АД

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД

„Роудуей Кънстракшън“ е получила най-големия кредит в историята на ББР – близо 150 милиона лева (през 2019 г.). С този кредит тя е купила "Пътстройинженеринг" АД - сравнително малка фирма със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е бизнесменът Румен Гайтански.

"Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на компанията - "Био майнинг" на Румен Гайтански-Вълка. Същата "Био майнинг" строи, по думите на държавните органи, незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър“, пише Владислав Панев от "Демократична България" във Facebook.

Кредитът от ББР е взет при лихва от 3,75%, а още по-изгоден го прави фактът, че вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хиляди лева – тоест, над 0,1% от общия размер. Длъжникът „Роудуей“ е на загуба от 3,4 млн. лв. за 2019 г.

"Консолидираните активи са за 169 млн лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална", пише още Панов. 

Според „Капитал“ – „Роудуей“ е била прехвърлена от Георги Йорданов на адв. Иван Емилов Георгиев за 100 лв. Това се е случило през 2021 г., но според изданието не може да се говори за реална смяна на контрола, тъй като реален собственик е Гайтански.

„Булгартабак – Холдинг“ притежава 97,36% от акциите в капитала на „Благоевград – БТ“ АД, която също се е възползвала от кредит за над 140 млн. лв. "Интернешънъл инвестмънтс ЕАД" е собственост на "Ийст Уест Пропъртийс", чийто собственик е Емил Робертов Василев, показва справка в Търговския регистър. Сред управителите е Санко Пешев - брат на Иван Пешев, който е общински съветник от БСП в Столичния ОбС и издател на вестник "Дума".

Как "Демакс" на Петър Кънев пое над 50% от поръчката за бюлетините

„Слънчев ден АД“ до началото на 2019 г. беше собственост на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов. „Параходство БМФ“ бе приватизирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви, а „Инса Ойл ЕООД“ е на Георги Самуилов.

"Транспект" е компания, създадена да изкупи автобусния превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес", пише „Капитал“. Реално тя е контролирана от Рамадан Алтай и свързана с ДПС, добавя изданието.

В неделя служебният министър на икономиката заяви, че започва пълна проверка на ББР, за да разбере как са раздадени 946 млн. лв. на точно тези осем фирми. Държавата вече е едноличен собственик на банката, след като доскоро разполагаше с 99,99% от акциите, а 8 акции се държаха от Банка ДСК. Тя обаче е прехвърлила ценните книжа на държавата и Петков, в качеството си на упражняващ правата на страната като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Сега Петков може да смени Устава на ББР – той смята да го направи, така че „да не може банката да раздава 1 милиард на 8 души“.

„Няма нищо смущаващо“ в това, че Българската банка за развитие е раздала близо 1 млрд. лв. на общо 8 големи фирми, свързани с известни бизнесмени. „Това не противоречи на Устава“ – твърди бившият икономически министър Лъчезар Борисов и бивш член на Надзорния съвет на ББР в годините, когато заемите са били отпускани.

Според Борисов – това не са „раздадени средства“, а кредити, които се обслужват и ще бъдат върнати. Той заяви, че от гледна точка на броя компании, които ББР подпомага, 99% са микро-, малки и средни предприятия. Що се отнася до кредитния портфейл на банката – 23% от него бил насочен към големи фирми.

23% от кредитния портфейл на ББР бил за големи фирми, твърди бившият икономически министър

Българската банка за развитие (ББР) обяви, че ще окаже пълно съдействие във връзка с проверката на Министерството на икономиката и Агенцията за финансов контрол, обявена от новия служебен министър.

„Приоритетите на Българската банка за развитие (ББР) са били съобразени с политиката на действащите правителства на България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средния предприятия“, пише в официалната позиция на ББР, в която не се споменава нищо за предполагаемите близо 1 млрд. лв., отпуснати на само 8 фирми.

Делян Пеевски е продал хотел "Берлин" и други имоти в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията