Снимка: © ББР

След като министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че Българската банка за развитие е дала 500 млн. лв. на 4 фирми, вероятно свързани с Делян Пеевски, и още близо толкова на други 4, стана ясно, че сред най-големите кредитополучатели е компания, свързана с Румен Гайтански.

Става въпрос за „Роудуей кънстракшън АД“, която е взела кредит от държавната банка с размер от над 140 млн. лв. От подобни заеми са се възползвали още две компании – „Слънчев ден АД“ и „Благоевград – БТ АД“.

Това става ясно от съобщение в сайта на Министерството на икономиката, в което се оповестяват имената на 8-те фирми, получили лъвския пай от отпуснатите от държавата 1,5 млн. лв. за „малък и среден бизнес“, както обяви Петков. Сред тях са и фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, доскорошни собственици на Нова телевизия, както и Георги Самуилов - Инса Ойл ЕООД.

Новият министър на икономиката проверява ББР: Дала е 500 млн. лв. на фирми, вероятно свързани с Пеевски

Фирмите, които са се възползвали най-много от отпуснати кредити от ББР:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

Слънчев ден АД

Благоевград-  БТ АД

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД

„Роудуей Кънстракшън“ е получила най-големия кредит в историята на ББР – близо 150 милиона лева (през 2019 г.). С този кредит тя е купила "Пътстройинженеринг" АД - сравнително малка фирма със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е бизнесменът Румен Гайтански.

"Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на компанията - "Био майнинг" на Румен Гайтански-Вълка. Същата "Био майнинг" строи, по думите на държавните органи, незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър“, пише Владислав Панев от "Демократична България" във Facebook.

Кредитът от ББР е взет при лихва от 3,75%, а още по-изгоден го прави фактът, че вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хиляди лева – тоест, над 0,1% от общия размер. Длъжникът „Роудуей“ е на загуба от 3,4 млн. лв. за 2019 г.

"Консолидираните активи са за 169 млн лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална", пише още Панов. 

Според „Капитал“ – „Роудуей“ е била прехвърлена от Георги Йорданов на адв. Иван Емилов Георгиев за 100 лв. Това се е случило през 2021 г., но според изданието не може да се говори за реална смяна на контрола, тъй като реален собственик е Гайтански.

„Булгартабак – Холдинг“ притежава 97,36% от акциите в капитала на „Благоевград – БТ“ АД, която също се е възползвала от кредит за над 140 млн. лв. "Интернешънъл инвестмънтс ЕАД" е собственост на "Ийст Уест Пропъртийс", чийто собственик е Емил Робертов Василев, показва справка в Търговския регистър. Сред управителите е Санко Пешев - брат на Иван Пешев, който е общински съветник от БСП в Столичния ОбС и издател на вестник "Дума".

Как "Демакс" на Петър Кънев пое над 50% от поръчката за бюлетините

„Слънчев ден АД“ до началото на 2019 г. беше собственост на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов. „Параходство БМФ“ бе приватизирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви, а „Инса Ойл ЕООД“ е на Георги Самуилов.

"Транспект" е компания, създадена да изкупи автобусния превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес", пише „Капитал“. Реално тя е контролирана от Рамадан Алтай и свързана с ДПС, добавя изданието.

В неделя служебният министър на икономиката заяви, че започва пълна проверка на ББР, за да разбере как са раздадени 946 млн. лв. на точно тези осем фирми. Държавата вече е едноличен собственик на банката, след като доскоро разполагаше с 99,99% от акциите, а 8 акции се държаха от Банка ДСК. Тя обаче е прехвърлила ценните книжа на държавата и Петков, в качеството си на упражняващ правата на страната като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Сега Петков може да смени Устава на ББР – той смята да го направи, така че „да не може банката да раздава 1 милиард на 8 души“.

„Няма нищо смущаващо“ в това, че Българската банка за развитие е раздала близо 1 млрд. лв. на общо 8 големи фирми, свързани с известни бизнесмени. „Това не противоречи на Устава“ – твърди бившият икономически министър Лъчезар Борисов и бивш член на Надзорния съвет на ББР в годините, когато заемите са били отпускани.

Според Борисов – това не са „раздадени средства“, а кредити, които се обслужват и ще бъдат върнати. Той заяви, че от гледна точка на броя компании, които ББР подпомага, 99% са микро-, малки и средни предприятия. Що се отнася до кредитния портфейл на банката – 23% от него бил насочен към големи фирми.

23% от кредитния портфейл на ББР бил за големи фирми, твърди бившият икономически министър

Българската банка за развитие (ББР) обяви, че ще окаже пълно съдействие във връзка с проверката на Министерството на икономиката и Агенцията за финансов контрол, обявена от новия служебен министър.

„Приоритетите на Българската банка за развитие (ББР) са били съобразени с политиката на действащите правителства на България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средния предприятия“, пише в официалната позиция на ББР, в която не се споменава нищо за предполагаемите близо 1 млрд. лв., отпуснати на само 8 фирми.

Делян Пеевски е продал хотел "Берлин" и други имоти в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности