1% от кредитополучателите са усвоили 23% от кредитния портфейл на ББР, твърди бившият икономически министър Снимка: © bTV

„Няма нищо смущаващо“ в това, че Българската банка за развитие е раздала близо 1 млрд. лв. на общо 8 големи фирми, свързани с известни бизнесмени. „Това не противоречи на Устава“ – твърди бившият икономически министър Лъчезар Борисов и бивш член на Надзорния съвет на ББР в годините, когато заемите са били отпускани.

Според Борисов – това не са „раздадени средства“, а кредити, които се обслужват и ще бъдат върнати. Той заяви, че от гледна точка на броя компании, които ББР подпомага, 99% са микро-, малки и средни предприятия. Що се отнася до кредитния портфейл на банката – 23% от него бил насочен към големи фирми.

Изявлението на Лъчезар Борисов пред bTV идва в деня, в който служебният министър на икономиката Кирил Петков нареди публикуване на имената на 8-те големи фирми, повечето от които получили кредити по над 100 млн. лв. от ББР. Той заяви, че 4 от тях били свързани с Делян Пеевски, а от справки в Търговския регистър се вижда, че останалите се свързват с бизнесмени като Румен Гайтански, Кирил и Георги Домусчиеви и Георги Самуилов.

8-те най-големи кредитополучатели от ББР: Фирми, свързани с Гайтански, Домусчиеви и Георги Самуилов

Според Лъчезар Борисов – „някой може да е подвел министър Петков“, който реши да започне проверка в ББР, за да разбере как тези компании са получили подобни кредити, след като държавата дава чрез банката 1,5 млрд. лв. за малкия и средния бизнес.

„Банката е в идеално състояние. В нея са налични 1,5 млрд. лв. Чух, че се използвали средства на данъкоплатците, но може някой да е подвел министъра. Банката има пълен лиценз, наблюдава всеки един сектор и инвестира“, каза Борисов. Петков обаче не твърди, че банката е в лошо състояние, а търси нередностите в нея.

Според бившия министър на икономиката – банката е проверявана от Банковия надзор на БНБ, минавала е и стрес-тестове по отношение членството ни в ERM II и Банковия съюз. Отделно агенцията Fitch Ratings повишила рейтинга ѝ до този на българската държава.

„ББР като търговска банка работи с всякакъв тип клиенти. Само 23% от кредитния портфейл са за големите фирми“, повтори отново Борисов, който заяви, че не знае кои са имената на 8-те фирми, публикувани от Министерството на икономиката.

Българската банка за развитие (ББР) обяви, че ще окаже пълно съдействие във връзка с проверката на Министерството на икономиката и Агенцията за финансов контрол, обявена от новия служебен министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024