Доскорошният депутат от ДПС Делян Пеевски се е разделил с няколко от знаковите си имоти в София - включително една от бившите резиденции хотел "Берлин".

Формалният собственик компанията "БЛ Ритейл Риъл Естест", в чието портфолио влизат още Дипломатическия клуб в Бояна и терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак", е офшорна компания от ОАЕ на име "Кингфишер Лимитид". Представляващото лице в ТР е Емил Деведжиев, който присъства в управлението на още няколко свързани с Пеевски дружества.

На 25 март в Търговския регистър е отразено прехвърляне на целия капитал на "БЛ Ритейл Риъл Естейт" от досегашния собственик на "Ейч пропърти" ЕООД, притежавано от 31-годишния Деян Калинов през трето юридическо лице. Новината за сделката беше съобщена първо от "Капитал".

Медията лансира версията, че зад сделката може би стои собственикът на петролната компания "Инса ойл" Георги Самуилов - самият той е бил собственик на фирмата-купувач на имотите на Пеевски между октомври 2019 и април 2020 г. Прехвърлил е собствеността си на бившата управителка на хотел "Берлин" Цветелина Трифонова. Остава неясно какво ще е бъдещето на въпросните имоти след маневрите с прехвърлянето им на "Ейч пропърти".

Самуилов е потвърдил, че се познава с Деян Калинов, но отрича да има нещо общо със сделката пред "Капитал". Калинов не е пожелал да коментира придобиването на имотите "на този етап".

Междувременно друга фирма, еднолично притежавана от Пеевски - "Интръст" - се е содбила с незастроени терени в "Бояна" на метри от правителствената резиденция.

През последните години хотел "Берлин" се превърна във фокус на внимание заради обвързването му с бизнеса на Делян Пеевски. През 2014 г. още преди да напусне ГЕРБ, Цветан Цветанов твърдеше, че това е мястото, в което депутатът е правил срещите си с висши представители на прокуратурата - вкл. с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров - като е правил опити да покани на тях и него в качеството му на вътрешен министър в първия кабинет на Борисов.

През лятото на 2020 г. част от антиправителствените протести се пренесоха и пред портите на хотел "Берлин"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората