Доскорошният депутат от ДПС Делян Пеевски се е разделил с няколко от знаковите си имоти в София - включително една от бившите резиденции хотел "Берлин". 

Формалният собственик компанията "БЛ Ритейл Риъл Естест", в чието портфолио влизат още Дипломатическия клуб в Бояна и терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак", е офшорна компания от ОАЕ на име "Кингфишер Лимитид". Представляващото лице в ТР е Емил Деведжиев, който присъства в управлението на още няколко свързани с Пеевски дружества. 

На 25 март в Търговския регистър е отразено прехвърляне на целия капитал на "БЛ Ритейл Риъл Естейт" от досегашния собственик на "Ейч пропърти" ЕООД, притежавано от 31-годишния Деян Калинов през трето юридическо лице. Новината за сделката беше съобщена първо от "Капитал". 

Медията лансира версията, че зад сделката може би стои собственикът на петролната компания "Инса ойл" Георги Самуилов - самият той е бил собственик на фирмата-купувач на имотите на Пеевски между октомври 2019 и април 2020 г. Прехвърлил е собствеността си на бившата управителка на хотел "Берлин" Цветелина Трифонова. Остава неясно какво ще е бъдещето на въпросните имоти след маневрите с прехвърлянето им на "Ейч пропърти". 

Самуилов е потвърдил, че се познава с Деян Калинов, но отрича да има нещо общо със сделката пред "Капитал". Калинов не е пожелал да коментира придобиването на имотите "на този етап".

Междувременно друга фирма, еднолично притежавана от Пеевски - "Интръст" - се е содбила с незастроени терени в "Бояна" на метри от правителствената резиденция. 

През последните години хотел "Берлин" се превърна във фокус на внимание заради обвързването му с бизнеса на Делян Пеевски. През 2014 г. още преди да напусне ГЕРБ, Цветан Цветанов твърдеше, че това е мястото, в което депутатът е правил срещите си с висши представители на прокуратурата - вкл. с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров - като е правил опити да покани на тях и него в качеството му на вътрешен министър в първия кабинет на Борисов. 

През лятото на 2020 г. част от антиправителствените протести се пренесоха и пред портите на хотел "Берлин" 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?