Сутрешни новини: Pfizer ще иска разрешение за трета доза; 26 колумбийци и двама американци са похитили президента на Хаити Снимка: © Getty Images

В петък президентът Румен Радев ще открие в София шестата среща на върха на инициативата „Три морета“. Темата е „Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“.

По-късно Радев ще се включи в дискусия със седем свои колеги. В инициативата участват 12 държави от ЕС между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Тя е съпътствана от бизнес форум, а във вчерашната дискусия с видеообръщение се включи и американският президент Джо Байдън.

Приоритет за българското председателство на "Три морета" са научната и образователна свързаност. Страната ни предлага в рамките на инициативата да има специален иновационен фонд. "Аз съм оптимист, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата“, смята Радев.


Pfizer и BioNTech планират да поискат от американския регулатор FDA одобрение на трета доза (booster) от ваксината им срещу Covid-19. Това трябва да се случи в рамките на месец, каза научният ръководител на Pfizer Микаел Долстен.

Причината са нарастващите доказателства за по-голям риск от инфекция 6 месеца след имунизацията, както и разпространението на по-опасния вариант „Делта“. Проучване в Израел показа, че ефективността на препарата е паднала до 64% срещу индийската мутация на вируса.

Американската компания, подпомагана от германския фармацевтичен гигант, е започнала разработване на нова версия на ваксината, предназначена да се справи с „Делта“, каза Долсен, цитиран от The Guardian. Фирмите обаче не смятат, че настоящата версия на препарата трябва да бъде заместена, защото е „високо ефикасна“.


Новите случаи на Covid-19 в България са 55, което представлява 0,45% от направените 12 565 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 5, което прави жертвите от началото на пандемията 18 134. Още 158 души са оздравели, а активните случаи спадат до 8 хиляди.

В болници се лекуват 895 пациенти с Covid, а от тях 108 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с 12 293 поставени дози. Общо 841 794 български граждани са напълно имунизирани (около 12% от населението).


Гърция отбелязва ново покачване на броя инфекции, който потвърждава възходящата тенденция към повече нови случаи на Covid-19 за последната седмица. В южната ни съседка бяха регистрирани още 2107 заразени.

Националната организация за обществено здраве (EODY) съобщи за 1820 случая в сряда и 1797 във вторник. Заразените от началото на пандемията са 433 021 души, пише Ekathimerini.

Новите смъртни случаи са 10, а 153 пациенти се намират в интензивни отделения.

Броят на поставените дози от ваксините спада постепенно от края на юни насам, сочат данните на Our World in Data. Над 49% от населението е с поне една поставена ваксина. Ново проучване в Гърция показва, че почти половината от тези, които не са били ваксинирани, не възнамеряват да го направят.


Престъпна група от 26 колумбийци и двама американци с корени от Хаити са участвали в убийството на президента на Карибската страна Жовенел Мойз на 7 юли. Държавният глава беше прострелян в резиденцията си, а съпругата му също бе ранена и откарана в болница.

Осем от заподозрените все още се издирват, докато 17 други, включително двамата американци, са арестувани, каза шефът на полицията Леон Чарлз. Останалите са били убити от полицията при престрелка в столицата Порт-о-Пренс.

Все още остава неясно кой е планирал атаката срещу Мойз. Премиерът Клод Жозеф, който пое управлението на страната, е казал пред BBC, че 53-годишният президент може да е станал мишена на олигарсите в страната, срещу които се е борил. „Чужденци дойдоха в държавата, за да убият президента ни“, твърди той.

Правителството на Колумбия ще подпомогне разследването, докато Държавният департамент на САЩ заяви, че не може да потвърди участие на американски граждани в престъпната група.

В страната остава извънредното положение. В последните месеци срещу Мойз се провеждаха протести, като гражданите го обвиняваха в корупция и измама на президентските избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024