Сутрешни новини: Плувецът Епитропов отпадна преди финала в Токио; Нови правила за ваксинираните, влизащи от "червена зона" Снимка: © Unsplash

Любомир Епитропов не успя да се класира на финала на 200 метра бруст на Олимпийските игри в Токио. 21-годишният български плувец записа време 2:10.33 минути, с което се нареди на 15-о място сред 16-те участници на полуфиналите.

С най-добро време във финала влезе Айзък-Стаблети Куук (Австралия) с 2:07.35 минути.

Във вторник Епитропов премина сериите с национален рекорд - 2:09.68 мин., и стана първият българин в дисциплината, който слиза под 2:10. Предишния си рекорд той регистрира на Европейското първенство в Будапеща по-рано през годината – 2:10.12.

Още една представителка на България игра в Токио в сряда сутрин наше време – Линда Зечири допусна втора загуба в турнира по бадминтон. 34-годишната състезателка отстъпи пред датчанката Мия Бличфелд с 0:2.


Българските граждани, които се връщат от държави в "червена" Covid-зона, но представят Covid-сертификат, както и отрицателен PCR тест (направен до 72 ч. преди влизане), няма да бъдат поставяни под карантина. Това гласи нова заповед на здравното министерство, която влиза в сила от 29-ти юли, четвъртък.

Страните от тази зона са Великобритания, Испания, Кипър, Малта, Андора, Грузия, Нидерландия, Фиджи, Кувейт.

"Граждани на ЕС, на ЕИП, Конфедерация Швейцария и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на ЕС, ЕИП и от Конфедерация Швейцария, пристигащи от държава в червената зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, се допускат на територията на страната при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни, и се поставят под 10-дневна карантина.


Новата комисия по ревизията на управлението през последните 5 години започва с първо заседание днес, на което председателят Мая Манолова и останалите 17 членове ще разглеждат темите в енергетиката.

„Ще разгледаме състоянието на различните енергийни дружества - НЕК и БЕХ, ЕРП-тата, топлофикациите и други ключови структури в енергетиката", каза Манолова.

Тя ще обърне внимание и на „Топлофикация София“, където има съмнения около конкурса за избор на строител на завода за изгаряне на отпадъци. „Столичната община е приключила обществена поръчка за 300 млн. лв. и е избрала фирмата, която е предложила най-висока цена", твърди Мая Манолова, като отбелязва, че на изпълнителя вече е бил преведен аванс от 60 млн. лв.

Депутатите ще изслушат двама министри в Народното събрание – на вътрешните работи и на здравеопазването. Бойко Рашков отново ще отговаря на въпроси за твърденията за незаконно подслушване на политици и граждани, а Стойчо Кацаров ще разяснява подготовката на системата за евентуална нова вълна на коронавирус.

Депутатите трябва и да гласуват „за“ или „против“ отмяна на лятната ваканция на парламента.


Новите случаи на Covid-19 в България са 200, което е 1,27% от направените 15 641 теста за едно денонощие, и е повишение на дневна база спрямо предходните няколко седмици.

Починали са 4 души с доказан коронавирус, с което жертвите от началото на пандемията станаха 18 203. Още 111 са оздравелите, а активните случаи са 7541.

В болници се лекуват 755 пациенти с Covid, а от тях 77 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с 12 178 поставени дози. Общо 977 165 български граждани са напълно имунизирани (около 13,95% от населението).


Най-малко две са жертвите на експлозията в химическата компания Currenta в германския град Леверкузен, която се случи във вторник. Четирима са безследно изчезнали, а ранените са повече от 30.

Взривът стана в един от най-големите индустриални паркове в Европа, където се намират сградите на някои известни химически компании, включително на фармацевтичния гигант „Байер“. При пожара са се взривили три цистерни с опасни химикали.

Причините за инцидента все още не са изяснени. В сила е предупреждение за отровни газове във въздуха.


Еквадор анулира гражданството на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж, което той получи през 2018 - при управлението на предишното правителство. В момента той се намира в британски затвор.

Дълги години Асанж разчиташе на приятелството си с Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където да се изправи срещу обвинения в изнасилване и сексуален тормоз. Цели седем години той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон.

На власт в южноамериканската страна обаче дойде ново правителство, което промени отношението си към него, за разлика от това на Ленин Морено, връчило му паспорта преди три години. Оказва се, че в оригиналното заявление са били открити различни подписи, имало и неплатени такси.

Асанж е задържан в затвора „Белмарш“ от 2019 насам, а американските прокурори са му повдигнали 17 обвинения в шпионаж и едно за изтичане на военни и дипломатически документи чрез Wikileaks. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до 175 години в затвора. През януари британски съдия отказа екстрадицията му в Щатите, но прокурорите обжалват.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024