Сутрешни новини: Почина бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев; Украйна е на 1/4-финал на Европейското Снимка: © bTV

Бившият регионален министър и вицепремиер Евгений Бакърджиев е починал. Той е издъхнал в болница ИСУЛ във вторник, след като сутринта е претърпял гастроентерологична операция. Преди това 66-годишният Бакърджиев е прекарал Covid-19.

Той е роден на 10 февруари 1955 година в София. След легализирането на политическата опозиция през 1989 година става член на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков“, част от коалицията СДС. От 1991 до 1995 година е кметски наместник на район Изгрев към Столична община. След това става ръководител на СДС-София и председател на Столичния общински съвет.

Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година и на Петър Стоянов за президент през 1996 г. Ръководи и Националния щаб на протестите, и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание.

При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев става заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Той бе основна фигура при разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в София през 1999 г.


В Перник започна разследване на причините за големия пожар, който във вторник вечер изпепели част от пазара в центъра на града. При него няма жертви и пострадали.

Сигналът за огъня е подаден около 21 ч. Екипи на противопожарните служби са пристигнали веднага на място и пожарът е бил овладян за около 20 минути.

Въпреки бързата реакция, пламъците са изпепелили половината от тържището - сергиите и закритата част откъм жп линията, каза кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНР. Той добави, че се работи по различни версии – от случаен инцидент до умишлен палеж.


Новите случаи на Covid-19 в България са 105, което представлява 0,61% от направените 17 080 теста през изминалото денонощие.

Починали са 9 души с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 18 049. Оздравелите се увеличават с 227, а активните случаи спадат до 9233.

В болници се лекуват 1495 пациенти с Covid, а от тях 179 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с 12 603 поставени дози. Общо 798 053 български граждани са напълно имунизирани (около 11,4% от населението).


Украйна се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство, след като надигра Швеция с 2:1 след продължения. Редовното време приключи при равенство 1:1, но в последната възможна от допълнителните 30 минути резервата Артьом Довбик се разписа и прати тима на Андрий Шевченко сред най-добрите осем.

Олександър Зинченко откри резултата в 27-ата минута, а малко преди почивката Емил Форсберг изравни. След почивката нямаше голове, но Форсберг на два пъти удари гредите, а изстрел на Сидорчук също срещна гредата.

В крайна сметка Украйна надделя и в следващата фаза ще се изправи срещу отбора на Англия. По-рано във вторник футболистите на Гарет Саутгейт елиминираха Германия след 2:0 и така сложиха край на кариерата на треньора Йоахим Льов начело на Бундестима.

Отпадането на фаворита Франция не е късмет, а продукт на десетилетния швейцарски прогрес


Участието на Серина Уилямс на Уимбълдън приключи по възможно най-лошия начин за седемкратната шампионка в турнира. Световната №8 получи контузия в първия си мач срещу Алиаксандра Саснович и бе принудена да се оттегли от надпреварата в Лондон след едва шест изиграни гейма.

39-годишната американка не успя да продължи, след като се подхлъзна на централния корт. Тя се разплака, когато трябваше да напусне съоръжението и да сложи край на участието си, а публиката я аплодираше.

„Сърцето ми беше разбито, когато се оттеглих заради контузия в десния крак. Любовта и благодарностите ми отиват за феновете на централния корт“, написа 23-кратната шампионка от Големия шлем в Instagram.

Днес на Уимбълдън започва и първата ни ракета Григор Димитров. Той трябваше да играе срещу Фернандо Вердаско вчера, но мачът с испанския ветеран се отложи. Сблъсъкът им ще бъде на корт №3 и ще е втори в програмата. Тя започва в 13 ч. с мача Матео Беретини – Гуидо Пея.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024