Сутрешни новини: Поредно срутище затвори част от АМ "Струма"; Адвокатите на Тръмп напускат преди импийчмънта Снимка: © МРРБ

Новите случаи на Covid-19 в България са 349, а направените тестове – 4532. Данните от единния информационен портал показват, че откритата заболяемост е 7,7%.

Излекуваните през изминалото денонощие са значително повече – 1354, а 20 души с доказан Covid са починали. Така жертвите, свързани с пандемията, станаха 9028.

Активни носители на вируса са 23 987 души, 2866 пациенти с коронавирус се лекуват в българските болници, а 263 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През изминалото денонощие са били ваксинирани 215 души, с което имунизираните срещу коронавирус в България станаха 41 020 – около 0,58% от населението.


Поредно срутване на скална маса по българските пътища се размина като по чудо без сериозни инциденти. Скали са паднали между 7-и и 10-и километър на АМ „Струма“ малко след 19 ч. на 30 януари, като в същото време през платното е преминавал автомобил с четирима души, включително две деца. Те не са пострадали, съобщи bTV.

Потърпевшият Михаел Младенов разказва, че е минал през някои от скалите, тъй като те се изсипали върху автомобила. „Няма как такъв тип скална маса да се държи с такъв тип мрежа, това е абсурдно. Надявам се, че ще се вземат мерки. Днес извадихме късмет, но утре може някой да не извади“.

Временно движението се осъществява двупосочно в платното в посока София, обявиха от АПИ, а екипи на „Автомагистрали“ обезопасяват сектора. По предварителни данни – очаква се нормалното движение да се възобнови в понеделник, съобщи NOVA.

Междувременно продължава разчистването на тоновете скална маса, които затвориха второкласния път през Искърското дефиле, край с. Елисейна. По план участъкът трябва да бъде отворен в сряда. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството планира да плати над 10 милиона лв. за укрепване на срутища по пътищата в София-област и Благоевград.


Още 3 държави са заявили съгласие на тяхна територия да бъдат открити изборни секции на 4 април, в които българските граждани да могат да гласуват за избор на парламент.

В Чехия те ще могат да упражнят правото си на глас единствено на територията на дипломатическите и консулски представителства, съобщиха управляващите чрез единния информационен портал. Чешката страна добавя, че „с оглед на непредвидимото развитие на ситуацията, свързана с Covid-19, провеждането на изборите ще бъде възможно при условие, че ще бъдат спазени епидемиологичните мерки, в сила към датата на изборите“.

„Австралия даде съгласие да бъдат открити избирателни секции на територията на страната, като разрешението се отнася за всички столици на щати и териториите в страната, съобразено с противоепидемичните мерки“, гласи още съобщението. Република Сан Марино също даде предварително съгласие за провеждането на своя територия на изборите на 4 април и за евентуалното разкриване на избирателна секция за тази цел.


Петимата водещи адвокати на Доналд Тръмп от процеса по импийчмънт са напуснали екипа му само седмица преди началото на процедурата. Новината съобщи CNN, позовавайки се на свои източници, и бе потвърдена от AP.

Адвокатите от Южна Каролина Буч Бауърс и Дебора Барбиър са напуснали „по взаимно съгласие“, в екипа вече не са Джони Гасър и Грег Харис, както и Джош Хауърд от Северна Каролина.

Това внася нова несигурност около състава и стратегията на защитата на бившия американски президент. Републиканецът така или иначе изпитваше затруднения да намери юристи, желаещи да се заемат с процедурата, пише CNN. Процесът в Сената започва на 9 февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024