Сутрешни новини: Путин посредничи за примирие в Нагорни Карабах; Оставка в САЩ заради "изборната измама" Снимка: © Getty Images

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристига днес в София, съобщиха македонските „Сител“ и МИА. Той ще дойде за участие в срещата на върха на Берлинския процес (германска инициатива за евроинтеграция на Западните Балкани).

Това е един от последните опити да се постигне консенсус за евроинтеграцията на Северна Македония. На 6 ноември Заев обяви, че България е нарушила Договора за добросъседство, като е блокирала бъдещото членство на страната в ЕС.

Германия: Интересите на България спрямо Северна Македония трябва да бъдат защитени

Съдомакин на форума е Бойко Борисов. Премиерът говори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е потвърдила, че ще участва в срещата на лидерите.

Вчера германският министър на външните работи Хайко Маас обяви, че интересите на България спрямо Северна Македония трябва да бъдат защитени. Екатерина Захариева повтори, че Скопие използва език на омразата и ако това не се промени, е трудно да се стигне до консенсус.


Кристиан Николов, обвинен за причиняването на катастрофата и смъртта на журналиста и телевизионен водещ Милен Цветков остава постоянно в ареста, реши окончателно състав на Софийския апелативен съд (САС). Съдът отказа да освободи под домашен арест Николов, въпреки обещанията му да спазва мярката и да бъде на разположение на съда.

Николов блъсна с автомобила си спрелия на червен светофар до мол „Парадайс“ Цветков на Великден тази година. Според обвинението – той е бил под влиянието на смес от няколко наркотични вещества.


Русия посредничи между Армения и Азербайджан за постигането на примирие в Нагорни Карабах. Това обяви арменският премиер Никол Пашинян, който е подписал споразумение с Владимир Путин и лидера на Баку – Илхам Алиев. Примирието се случва след напрегнати седмици на боеве в оспорвания район, при които загинаха стотици души.

Пашинян разкри новината във Facebook и допълни, че прекратяването на бойните действия не е нито победа, нито поражение.

Това решение обаче доведе до протести и ескалация на напрежението в столицата Ереван, предаде ТАСС. Арменски граждани са нахлули в правителствена сграда и са счупили вратите на кабинетите. На площада отпред е имало хиляди души, някои от които влезли в заседателната зала на парламента.

Междувременно от руското министерство на отбраната съобщиха, че Москва изпраща близо 2 хиляди миротворци и 470 единици техника в района на Нагорни Карабах. А Путин поиска дългосрочно решаване на кризата.


Американският главен прокурор Улиям Бар разпореди на федералните прокурори да започнат да разследват „съществените твърдения“ за изборни нередности в цялата страна, въпреки липсата на доказателства.

Президентът Доналд Тръмп смята, че на изборите, на които Джо Байдън бе определен като победител, са се извършвали измами. Той все още не е признал загубата си.

Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър

Бар даде „зелена светлина“ за работата на прокурорите по случая, преди резултатите от президентските избори да бъдат обявени за окончателни.

Това доведе до оставката на шефа на отдела за изборни престъпления Ричард Пилгър, предаде CNN. В имейл до своите колеги той е съобщил, че решението на главния прокурор е „важна нова политика, анулираща закона за ненамеса в изборите, в който се забранява разследване за измами в периода преди сертифициране на резултатите“.


106 починали от COVID за последното денонощие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024