Сутрешни новини: Рашков поиска Борисов да бъде разпитан и разследван; "Зелени коридори" в паркове и молове в София Снимка: © Facebook.com/Boyko Borissov

В най-скоро време предстоят разпити на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев заради случая „Ало, Ваньо“ и за кюлчетата злато в спалнята на лидера на ГЕРБ. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването „ЕвроДикоф“.

Той добави, че Борисов трябва да бъде разпитан и по двата казуса, а Пламен Георгиев – във връзка със скандала „Ало, Ваньо“, тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор. Сега е консул във Валенсия.

Пред Нова ТВ Рашков също заяви, че Борисов трябва да бъде повикан на разпит и разследван.

„Бих искал да се направят повторни проверки. Смятате ли, че по случая „Ало, Ваньо“ не трябва да се направи такава? Нима няма и други проверки, които трябва да се повторят? Например за тези кюлчета злато и евро в шкафчето на спинкащия бивш министър-председател. Всяко едно кюлче има отличителни белези и от банките, от които са придобити, може да се установи кой ги е купил и какъв е техният път“, каза Рашков.

„Новите проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на подчинеността, на слугинското поведение, което има българската прокуратура към политическата власт, която си отиде на 4 април“, добави силовият вицепремиер.

Прокуратурата спря разследването за снимките от спалнята на Борисов преди време, тъй като не успя да установи кой ги е заснел.

Случаят „Ало, Ваньо“ е от 2011 г., когато изтекоха разговори, записани със СРС. В един от тях се чу как Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов за спре проверката на митничарите в склада на пивоварната "Леденика", собственост на Михаил Михов. По-късно стана ясно, че разговорите са от разследване за корупция в митницата в Свиленград, наблюдавано от Пламен Георгиев. Борисов твърдеше, че записът е манипулиран, после призна, че се е обадил на Танов.

Другата проверка, която тече, е за заплаха на Борисов към свидетел по дело от 2009 г. Заради този случай на разпит бяха извикани бивши прокурори, сред които и Николай Кокинов. Лидерът на ГЕРБ заяви в петък, че всичко е „сценарий“ срещу него преди изборите.

Борисов за разследването в МВР: Целта съм аз, това е краят на един голям сценарий


Всички незаконни павилиони до болница „Св. Иван Рилски“ вече са премахнати. Там имаше общо пет преместваеми обекта, като последният е бил отстранен в петък вечерта, съобщават от Столична община пред bTV.

През февруари 2021 г. в този район загина 16-годишно момче, което получи токов удар от оголен кабел, стърчащ от шахта. Той бе свързан към един от павилионите на бул. „Иван Гешов“.

Премахването на павилионите става след дълга и сложна процедура по документацията, както и след оставка на главния архитект на район „Триадица“ Иван Шишков.


И този уикенд в София ще има „зелени коридори“ за ваксинация на открито, както и пунктове в големите търговски центрове „Парадайс“ и „Сердика“.

Центровете са в Южния парк, в Борисовата градина, в Северния парк, в парк „Дружба“ и в района на „Красна поляна“. Работното им време е от 9 до 16 ч. Ще има избор между всички одобрени ваксини.

На 19 и 20 юни в Paradise Center и Serdika Center пунктовете ще работят от 13 до 18 ч. Имунизацията ще се извършва без предварителна регистрация.


Новите случаи на Covid-19 в България са 105, което представлява 0,71% от направените през изминалото денонощие 14 771 теста.

Починали са 7 души с доказан коронавирус, което прави общия брой на жертвите от началото на пандемията 17 987. Оздравели са още 320 души, като активните случаи остават над 10 хиляди.

В болници се лекуват 1752 пациенти с Covid, а от тях 208 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с 15 249 поставени дози в петък. Общо 745 572 български граждани са напълно имунизирани (около 10,65% от населението).

България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желание


Най-новата версия на Boeing 737 MAX полетя за първи път в небето над САЩ. Самолетът 737 MAX 10 излетя южно от Сиатъл, щата Вашингтон, и след 2,5 часа във въздуха кацна на Boeing Field, окръг Кинг.

Полетът се случва след месеци на тестване и подобряване в сигурността на машината, която беше определена като „фатална“ след две катастрофи, отнели живота на общо 346 души. Всички 157 пасажери на борда на Етиопските авиолинии загинаха през март 2019, а преди това 189 души станаха жертви на полет на Lion Air над Яванско море. И двата полета бяха осъществени с по-стар модел на Boeing 737 MAX.

Новият трябва да влезе в употреба през 2023 г., след като премине още редица инспекции. Той ще може да превозва до 230 пасажери и да изминава наведнъж по 6100 км – по-малко от предишните версии на 737 MAX.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024