Борисов за разследването в МВР: Целта съм аз, това е краят на един голям сценарий

Бившият премиер Бойко Борисов се яви изненадващо на пресконференция на ГЕРБ, на която обвини Министерството на вътрешните работи в подготовка на "сценарий" срещу него преди изборите.

Малко по-рано стана ясно, че "Национална полиция" е започнала да привиква на разпити бивши прокурори, сред които Николай Кокинов, за да събира информация по своя проверка. Прокуратурата не е била предупредена за работата на главната дирекция в МВР.

Борисов обяви, че е "поразучил" причините за разпитите на бивши магистрати и демонстрира осведоменост по случая, като каза, че от тях е искано да подписват декларации да не разпространяват данни от разпита.

"Някой чул, бил уволнен, някога 2009 г., и аз трябва да си спомня някой дали е идвал през 2009 г. при мен. Целта съм аз, за която ви предупредих. От 2009 г. искате ли да ви питам вие помните ли някой дали сте се срещали? И кой какво е чул? И като не разгласяват те информацията (виканите), защо се разгласява в друга медия от самия министър? С пропагандна цел единствено. Никога от моята уста такива изречения, че ще пращам някой някъде, не са изричани. Нямам спомен никакъв, не го познавам, не го знам, не искам да го знам. В момента съчиняват и искат да направят нещо, защото всичките им приказки са корупция, второ, трето, четвърто. ", каза Борисов, без да дава повече подробности за кого говори.

На въпрос дали самият той е викан на разпит в МВР, той отговори следното:

"Ако ме викнат сега, има три седмици до изборите. Трябва да ме викнат по-другата седмица. Там вие ще сте предупредени, ще има панаир. Това е същото като с шкафчетата. Аз съм се заклел, че нямам златни кюлчета. Те ме издебнаха, монтираха и ме удариха. Това е началото и краят на един голям сценарий".

Борисов използва случая да укори и разследващите журналисти за това, че не са достатъчно активни по сигналите срещу представители на администрацията на президента или служебния кабинет.

"Престанете с тая джипка. НСО има шест Тойоти Секвои. И на тях се вози Радев, Стефан Янев, те ги въртят. При мен е имало една. Те са си там, в НСО. Сега се возя на служебната кола на партията. Вчера колегата Трифонов отиде с три такива джипа, ама не е проблем това. А държавният джип на 16 години е проблем, всеки ден ще ми го приписват. Защо?...

Ако разследваш избирателно, вече не можеш да се накичиш с брошката "разследващ журналист". Иначе и аз ще стана "разследващ премиер", бивш. Или разследващ гражданин. И трябва да ви кажа, че тази част няма кой да е по-добър в България", каза още той.

Председателят на ГЕРБ обяви още, че ЕК е "отперила шамар" на здравното министерство заради слабия напредък на ваксинационната кампания.

"В един момент ще започнат да пътуват свободно хората в Европа, на нас ще ни искат отделен документ. И почват да продават вече и сертификати, чувам. Плащат, изсипват ваксината и я хвърлят, и им издават сертификати", каза още той.

Разследването за Перник: Следите (не) остават

В атаката срещу служебния кабинет Борисов повтори обвинението, че министърът на икономиката Кирил Петков нарочно източил три язовира, "за да се снима в тях", като дори намекна (без да посочва конкретни имена), че през 2019 г. някой умишлено е източил и язовир "Студена", заради чийто дефицит се наложи повече от половин година режим на водата в Перник.

По това време министър на околната среда беше Нено Димов (от квотата на ВМРО в кабинета "Борисов 3"), а както областната управа, така и община Перник се управляваха от кадри на ГЕРБ.

"Няма повече никога да видите канцлер на Германия, преимер на Великобритания и президент на Франция с български премиер да се разхожда из София", беше коментарът му на въпрос по повод изказване на Слави Трифонов, че следващият министър-председател трябва да бъде противоположност на профила на Борисов. "Аз съм сложил 15-20 милиона подписа под ведомствени документи. Аз искам г-н Трифонов да го видя като премиер'.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024