Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е извикан на разпит в МВР Снимка: © Getty Images

ГД "Национална полиция" е извикала на разпит бивши прокурори и следователка.

Един от тях е бившият ръководител на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, който в момента работи като адвокат. Кокинов потвърждава пред "24 часа", че е повикан в полицията, където са го питали за "неща от преди 12-13 години". Според непотвърдена информация на bTV, на разпит е викан и бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, който беше и ръководител на НСлС до 2013 г.

Николай Кокинов беше отстранен дисциплинарно от съдебната система през лятото на 2013 г., след като изтекоха записите от дома на Бойко Борисов в Банкя, в които магистратът дава съвети по разследване срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. В същите записи Кокинов коментира скорошното встъпване в длъжност на Сотир Цацаров като главен прокурор и казва "Ти си го избра" към Борисов.

По информация на "Хоризонт" - става дума за "проверки, по които МВР работи и които са били обявени от министри на служебния кабинет", но повече информация по случая не се разкрива.

В началото на юни служебният вътрешен министър Бойко Рашков изнесе данни от свидетелства на анонимен свидетел, заплашван със саморазправа от бившия министър-председател Борисов. Става дума за дело от 2009 г., което по думите на Рашков е било "смачкано" от следствието и прокуратурата.

Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си, министър от правителството на Бойко Борисов щял да бъде осъден за подкуп от 200 хил. лв. и би влязъл в затвора. Без да споменава конкретни подробности по казуса, Рашков направи препратка именно към записите от Банкя от 2013 г.

Борисов за разследването в МВР: Целта съм аз, това е краят на един голям сценарий

В. "Труд" твърди, че сред привиканите за разпит са действащи висши магистрати и следователи. Това се случва 10 дни след като ДАНС започна проверка в Специализираната прокуратура.

Тогава служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че "служители на ДАНС се намират в Специализираната прокуратура, където по линия на прекия контрол, който ДАНС осъществява, извършват проверка на материали".

От прокуратурата не са потвърдили, но и не са отрекли информацията на "Труд", но са съобщили, че държавното обвинение не е уведомявано за конкретното разследване на полицията.


Бойко Рашков отрече ДАНС да прави акция в ГДБОП и Националната полиция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024