Сутрешни новини: Под 2,8% положителни тестове за Covid; Край на конфликта между Израел и "Хамас"

Новите случаи на Covid-19 в България са 368, което представлява под 2,8% от направените 13 165 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 31, а жертвите според официалната статистика са 17 447 от началото на пандемията.

Продължава тенденцията с повече оздравели, отколкото инфектирани. Още 1774 души са преборили вируса, но активните случаи остават над 27 хиляди.

Отбелязва се лек спад в броя на пациентите с Covid, настанени в болници – 4073 (при 4201 вчера). От тях 442 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последното денонощие са извършени 34 227 ваксинации, като напълно имунизирани са 479 476 български граждани (около 6,9% от населението).


Политици наистина са били подслушвани от ДАНС и Държавна агенция "Технически операции". Сред тях е бил и служебният премиер Стефан Янев. Това е потвърдил вицепремиерът и служебен вътрешен министър Бойко Рашков пред БТА и bTV.

Коментарът му е по повод изнесената информация от Атанас Атанасов от "Демократична България", че това се е случвало около парламентарните избори на 4 април. Според Атанасов са били подслушвани включително и водачи на парламентарни листи, а общият брой достигал до над 30 политици от опозиционни партии.

Рашков: Сред подслушваните е и Стефан Янев, ДАНС унищожава материали по случая

Бойко Рашков казва още, че има информация, според която в момента момента в ДАНС се унищожават материали по случая. От Агенцията за държавна сигурност обявиха вчера, че са започнали проверка по сигнала за подслушванията. Софийска градска прокуратура също се е самосезирала и прави проверка по случая.


Прокуратурата е образувала досъдебно производство за катастрофата, в която пострада бившият министър на културата Вежди Рашидов. Новината съобщиха от Столичната дирекция на МВР пред в. „Сега“, като изданието твърди, че процедурата означава наличие на данни за извършено престъпление.

Инцидентът се случи във вторник на кръстовището между бул. „България“ и „Гоце Делчев“ в София. Рашидов е карал лекотоварен автомобил, ударил се е в друга кола и се е обърнал на трамвайните релси. Той твърди, че е минал „на жълто“. В момента е в болница, но без опасност за живота.

От СДВР не дават подробности за причините за катастрофата и не казват кой от шофьорите е виновен. Столичната дирекция не отговаря дали има съставен акт за нарушение на пътя с аргумента, че има образувано досъдебно производство. От полицията заявяват, че взетите алкохолни проби от участниците в инцидента са отрицателни и че няма други пострадали освен Вежди Рашидов.


Българската представителка на „Евровизия“ Виктория Георгиева се класира на финала, след като се нареди сред най-добрите 10 във втория полуфинал в Ротердам.

23-годишната певица представи на сцената парчето „Growing Up Is Getting Old“. „Беше наистина страхотно, през цялото време усещах една емоция, която няма да забравя. Готова съм за финала, за мен по-трудното беше полуфиналът, защото трябва да се бориш повече, за да минеш напред“, каза тя.

В късните часове на четвъртък стана ясно, че за последния етап в конкурса се класират още Албания, Сърбия, Молдова, Португалия, Исландия, Сан Марино, Швейцария, Гърция и Финландия.

Финалът е от 22 ч. в събота и ще бъде излъчен пряко по БНТ. За Виктория Георгиева могат да гласуват всички българи, които се намират в чужбина.

Тази година „Евровизия“ се провежда пред публика, след като конкурсът беше отменен заради пандемията през 2020 г. Залата в Ротердам е пълна със зрители без маски, като условието за влизане е отрицателен резултат от PCR тест.


Примирието между Израел и палестинската военна групировка „Хамас“ е факт. Огънят спря в ранните часове на петък и така беше сложен край на 11 разрушителни дни на бомбардировки, при които загинаха над 240 души, а хиляди бяха ранени.

Най-малко 232 души, включително повече от 100 жени и деца, са регистрираните жертви в Газа. Тел Авив твърди, че сред тях има поне 150 военни. От страната на Израел има 12 загинали, в това число и две деца. Властите казват, че от Газа са били изстреляни 4000 ракети.

И двете страни обявиха победа в конфликта. Американският президент Джо Байдън беше един от първите, които поздравиха властите за примирието, и каза, че то представлява „истинска възможност за прогрес“. Обеща и хуманитарна помощ за Газа. Държавният секретар Антъни Блинкън ще пътува до Близкия Изток в следващите дни и ще се срещне с представители на двете страни.

Британският външен министър Доминик Рааб също поздрави Израел и "Хамас" за примирието и заяви, че Великобритания ще продължава да „подкрепя мира“. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за „сериозен диалог, с който да се стигне до корените на конфликта“ между Израел и Палестина.

Конфликтът започна на 10 май заради напрежението между израелската полиция и палестинците в Източен Йерусалим.

Министерството на отбраната на Израел заяви, че единодушно е приело препоръките за спиране на огъня. Един от основните посредници за края на конфликта е Египет. Според „Хамас“ – цитирани от AP – примирието, обявено от Израел, значи „победа“ за палестинския народ и загуба за премиера Бенямин Нетаняху.

Скоро след обявения мир – малко след полунощ в петък – големи групи палестинци излязоха по улиците на Газа, за да празнуват. От високоговорителите на джамиите се чуваше „Победа за съпротивата срещу окупаторите“, предава BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024