Сутрешни новини: Самолет се разби в Украйна; 255 нови случая на Covid Снимка: © The State Emergency Service of Ukraine

За втори пореден ден България отчита над 250 нови случая на коронавирусна инфекция. В последното денонощие са регистрирани 255 положителни проби от 5047 теста.

Расте броят на хоспитализираните (782) и на пациентите в тежко състояние, които се лекуват в интензивни отделения (36). Излекуваните са 119 души. Четирима пациенти с потвърден Covid-19 са починали през изминалия ден. Общият брой на жертвите на епидемията в България е 789 души.


Междувременно - водещи експерти по инфекциозни заболявания в Белгия обявиха символична мълчалива стачка заради несъгласието си с решението на националния щаб за сигурност да разхлаби мерките в разгара на втория пик на заразата.

Вирусологът Марк ван Ранст, инфекционистката Ерика Флихе, биостатистиците Герт Моленбергс и Нийл Хенс и епидемиологът Пиер ван Дам са решили да не говорят пред медиите през уикенда и да препращат журналистите към отговорните политици, за да задават въпросите си към тях.

Групата експерти посочват, че "стачката" не е критика към медиите, а към политиците заради нежеланието им да поемат отговорност за непопулярни мерки. Те посочват, че са готови да комуникират пряко с населението, за да го информират коректно, вместо да участват в съвети, където научният капацитет няма първостепенна роля. Учените вече са публикували своя анализ на новата вълна на Covid-19 в общ блог.

"Колкото повече циркулира вирусът, а това ще се усили, ако продължаваме напред слепешком, толкова по-трудно ще е да защитим уязвимите групи - особено обитателите на домове за възрастни хора... Трябва да се научим да живеем с осъществими мерки за безопасност, за да държим вируса под контрол", пишат те.

В последната седмица Белгия има почти 150 нови случая на Covid на 100 000 души от населението. За сравнение - в Германия приемат 50 / 100 000 като граница за въвеждане на по-рестриктивни мерки.


Украйна преживя нова тежка самолетна катастрофа: военен АН-26 с 27 души на борда е паднал край Харков след тренировъчен полет. Само двама души от полета са оцелили, но се намират в тежко състояние.

Самолетът е превозвал курсанти от Университета на Военновъздушните сили на Украйна, когато един от двигателите е спрял да работи. Президентът на Украйна Владимир Зеленски назначи комисия за разследване на причините за тежката катастрофа. Държавният глава ще пристигне в Харков в събота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024