Сутрешни новини: Санкционираният от САЩ Илко Желязков напуска поста си; Кабинетът представя отчет за дейността си Снимка: © Илко Желязков (вторият от ляво надясно, без вратовръзка) Източник: Национално бюро за контрол на СРС

Санкционираният от САЩ по закона „Магнитски“ Илко Желязков напуска поста си като зам.-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Това се случва по негово желание, съобщава bTV, позовавайки се на свои източници.

До петък включително Желязков беше в отпуск, а в понеделник е депозирал молба за напускане. Представил я е в деловодството на Народното събрание, което го назначава по закон, въпреки че в момента няма действащ парламент.

В началото на юни Министерството на финансите наложи санкции на бизнесмените Васил Божков, Делян Пеевски и на Илко Желязков заради корупция. Желязков бе санкциониран и от Държавния департамент и му бе забранено да влиза в САЩ.

Според доклада на Вашингтон – Делян Пеевски е извършвал корупционни практики чрез подставеното си лице – Илко Желязков, който е бивш зам.-председател в Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в ДАНС.

Бил е още в бордовете на ТЕЦ „Марица изток 2“ и в съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. От 2018 г. е назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС.

БНБ: Банките вече блокират сметките на лицата, санкционирани от САЩ


Бившият финансов министър Владислав Горанов, който притежава еднолично фирмата „Трилема Кансълтинг“ ЕООД, е закупил чрез нея помещения за офиси в София на стойност 752 994 лева. Сделката с продавача "Лазур 94" АД е сключена на 27 май, съобщи в. „Сега“, позовавайки се на имотния регистър.

Имотите са в блок 11 на бул. „Цариградско шосе“ – офис на банка (145 кв. м) и учебна занималня на две нива (136 кв. м).

Консултантската му фирма е регистрирана преди по-малко от година, когато Горанов напусна министерския пост, и не е публикувала годишен финансов отчет.

Горанов беше отстранен от Борисов през лятото на 2020 заради предполагаеми връзки с Делян Пеевски. Бизнесменът Васил Божков обяви миналата година, че е подкупвал бившия финансов министър, за да заобиколи регулациите в хазарта.

Прокуратурата вече трета година „разследва“ сигнала, че Горанов живее безвъзмездно в луксозен апартамент на бизнесмен.

В последната имуществена декларация на Горанов е декларирал, че притежава 76 193 лв. на влог, а съпругата му има 11 500 лв.


Месец след встъпването си в длъжност - служебният кабинет ще представи отчет за дейността си до този момент.

В Министерски съвет ще се проведе брифинг с участието на премиера Стефан Янев, вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов, както и министрите на икономиката, финансите и здравеопазването – Кирил Петков, Асен Василев и Стойчо Кацаров.

През изминалите седмици служебното правителство направи редица промени в службите за сигурност, в МВР, в НАП и Агенция „Митници“. Рокади имаше и в много други ведомства. С постовете си се разделиха всички областни управители, а повечето министри започнаха ревизия на дейността на предшествениците си.


Новите случаи на Covid-19 в България са 187, което представлява 0,87% от направените 17 862 теста през изминалото денонощие.

Починали са 15 души с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 17 915, според официалната статистика. Още 893 души са оздравели, а активните случаи намаляват до малко над 12 хиляди.

В болници се лекуват 2239 пациенти с Covid, а от тях 242 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

В понеделник са направени 9675 ваксинации. Общо 704 409 български граждани са напълно имунизирани (около 10% от населението).


Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с турския си колега Реджеп Ердоган по време на посещението си в Брюксел - по повод форума на върха на НАТО. Държавният глава на Турция заяви след двустранния разговор, че „няма проблем в отношенията между Анкара и Вашингтон, който не може да бъде решен“.

Ердоган определи разговора като „продуктивен и искрен“. Все пак двете страни не са постигнали съгласие по предложението на Анкара да остави свои военни в Кабул, за да охраняват международното летище. Американските войски започнаха оттегляне от Афганистан.

Няма развитие и по темата с руските противоракетни системи С-400, с които Турция разполага, а САЩ настоява, че не са съвместими с колективната отбрана на НАТО.

Междувременно лидерите на Алианса за първи път обявиха, че поведението на Китай създава „системни предизвикателства към основания на правила международен ред“ – тоест, представлява риск за сигурността. Днес предстои среща на върха между ЕС и САЩ, а утре Байдън ще се срещне с Владимир Путин.

Какво иска Путин от Байдън и какво не: Срещата в Женева през погледа на руските анализатори



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024