Снимка: © Getty Images

Всички банки в страната, които са обслужвали сметки или имат делови взаимоотношения с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков или с техни фирми, са предприели ограничителни мерки спрямо тях заради санкциите на САЩ.

Това става ясно от съобщение на БНБ, публикувано в петък. Ден по-рано бившият премиер Иван Костов призова централната банка да издаде изрични указания на банките в страната, за да не изпаднат в риск от санкциониране от американска страна след оповестяването на доклада за корупцията от Министерството на финансите.

Според БНБ - банките вече са започнали да блокират сметки и карти, да налагат запори и да закриват сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC. Тези мерки могат да се прилагат по процедура в Закона срещу изпирането на пари.

БНБ е изпратила до всички банки и указания за "допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България". За тези действия са информирани и Министерски съвет, Финансовото министерство, МВР, МВнР, ДАНС и др.

"БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание", се казва в съобщението.

Това е първата публична реакция от страна на централната банка след налагането на санкциите по закона "Магнитски" в САЩ срещу Пеевски, Божков и Желязков. Министерството на финансите вече взе мерки от своя страна, като ограничи достъпа до държавен ресурс на всички санкционирани физически и юридически лица, включително - на контролирани от тях компании.

Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена