Снимка: © Getty Images

Всички банки в страната, които са обслужвали сметки или имат делови взаимоотношения с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков или с техни фирми, са предприели ограничителни мерки спрямо тях заради санкциите на САЩ. 

Това става ясно от съобщение на БНБ, публикувано в петък. Ден по-рано бившият премиер Иван Костов призова централната банка да издаде изрични указания на банките в страната, за да не изпаднат в риск от санкциониране от американска страна след оповестяването на доклада за корупцията от Министерството на финансите. 

Според БНБ - банките вече са започнали да блокират сметки и карти, да налагат запори и да закриват сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC. Тези мерки могат да се прилагат по процедура в Закона срещу изпирането на пари. 

БНБ е изпратила до всички банки и указания за "допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България". За тези действия са информирани и Министерски съвет, Финансовото министерство, МВР, МВнР, ДАНС и др. 

"БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание", се казва в съобщението. 

Това е първата публична реакция от страна на централната банка след налагането на санкциите по закона "Магнитски" в САЩ срещу Пеевски, Божков и Желязков. Министерството на финансите вече взе мерки от своя страна, като ограничи достъпа до държавен ресурс на всички санкционирани физически и юридически лица, включително - на контролирани от тях компании. 

Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни