Сутрешни новини: САЩ обсъжда дали да поиска оставката на Георгиева от МВФ; 91 починали от Covid-19 за ден Снимка: © Getty Images

Кристалина Георгиева е дала показания пред 24-членния изпълнителния борд на Международния валутен фонд по повод обвиненията срещу нея в оказване на натиск и манипулиране на данните за Китай в доклада Doing Business на Световната банка.

Ръководният орган на МВФ ще се събере още веднъж в петък, за да обсъди отново ситуацията, която сериозно подкопа позицията на Георгиева начело на организацията.

В своето обяснение пред борда тя е обвинила авторите на доклада от адвокатската кантора "Уилмър Хейл" в неправилно характеризиране на действията й и в прикриване на информация от нея - Георгиева твърди, че адвокатите са я подвели, като са казали, че тя не е обект на разследването.

Bloomberg съобщава, че американското Министерство на финансите вече обсъжда дали да поиска оставката й като шеф на МВФ, но ще изчака решението на изпълнителния му борд.


2542 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България за последния ден, като делът на позитивните проби се увеличава на близо 14%.

91 души с Covid-19 са починали през изминалото денонощие. 93% от тях са неваксинирани хора. Малко над 90 на сто от новопостъпилите в болница пациенти също не са били имунизирани.

Хоспитализираните хора са 5312, а 455 души се намират в интензивни отделения.

Ваксинационната кампания обаче отново тече с бавни обороти - само 7193 дози са били поставени в сряда.


Президентът Румен Радев е изпратил становище до Конституционния съд, в което твърди, че делото за гражданството на Кирил Петков трябва да се прекрати поради отпадане на предмета на спор.

Причината: Петков вече не е част от служебното правителство, а според позицията на президентството, "последиците от акта, който е предмет на конституционния спор, трябва да съществуват към момента на произнасянето".

Делото за гражданството на бившия икономически министър беше инициирано по искане на 55 депутати от ГЕРБ през август. През септември съдиите приеха, че то е допустимо, и започнаха да събират документи и становища от заинтересованите страни.


Столичният общински съвет ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди скока на цените на природния газ и на топлофикационните услуги.

СОС ще разгледа предложение за искане на компенсации от държавата за "Топлофикация София". Съветниците ще излъчат преговорен екип, който да проведе срещи с Министерството на енергетиката, БЕХ и "Булгаргаз".

В сряда КЕВР предупреди, че сметките за ток и парно за битови потребители може да се увеличат до 20-30% при следващото преизчисление на цените заради поскъпването на природния газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024