Сутрешни новини: СДВР нарече случилото се пред НС "нерегламентирани действия"; Един задържан на протестите Снимка: © Булевард България

Един човек е арестуван за носене на забранени предмети, а трима полицаи са били ранени на снощния протест под надслов „Велико народно въстание“. Това обявиха от СДВР, а директорът Георги Хаджиев каза, че събирането на недоволните граждани пред Народното събрание е било „нерегламентирано“.

Демонстрацията протичаше мирно до момента, в който голяма част от хората тръгнаха на шествие към „Орлов мост“. Кръстовищата там и пред Ректората бяха затворени, а протестиращите спряха пред старата сграда на Народното събрание.

Велико народно въстание 22.09: Хиляди хора протестират за оставка на управляващите

Малко преди полунощ се стигна до сблъсъци между гражданите и полицията. Демонстрантите опитаха да избутат стоящите пред тях служители на реда, а те образуваха плътен кордон и не ги допуснаха. Един полицай е бил ударен в главата с камък, а други двама са получили медицинска помощ на място, като са били с по-леки наранявания, обявиха от СДВР. Около полунощ протестиращите се разотидоха.

„За днешния ден бе съгласувано със Столична община единствено провеждане на протестни действия на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ. Случилото се пред сградата на Народното събрание – стратегически обект от значение за националната сигурност, са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението“, каза старши комисар Георги Хаджиев малко след полунощ на 23 септември.

„В този смисъл - усилията на полицейските органи са насочени към недопускане на по-нататъшно разрастване на ситуацията и грубо нарушаване на обществения ред“, добави той.

Според Хаджиев е имало данни за "лица от профила ултраси и лица от агитките" на протеста, но не даде повече подробности дали те са участвали в сблъсъка пред сградата на старото Народно събрание и дали са били спрени.

Арман Бабикян от „Отровното трио“ каза, че протестиращите са били призовани да дойдат пред „истинското Народно събрание“, както и пред храм-паметника „Александър Невски“, където да почетат празника на независимостта. Пред bTV той обяви, че демонстрацията е била заявена и нямало смисъл полицията да спира гражданите. "Вече не могат да се празнуват и празници в България, изглежда. Това не беше протест, а усмихнат опит да усетим топлината на празника", каза още той.


Новите случаи на Covid-19 в България са 109, а направените PCR тестове – 3049. Това означава, че 3,57% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Най-много са заразените в София – 30, както и в Благоевград – 25.

Излекуваните са 21, което прави общия брой на оздравелите 13 748. Активните случаи са 4608. През изминалото денонощие са починали двама души с коронавирусна инфекция, а жертвите на Covid-19 в България вече са 767.

В болници остават да се лекуват 716 пациенти с коронавирус, а 31 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.


Коронавирусът продължава да се разраства с бързи темпове в Гърция и Турция. Властите в Атина обявиха 346 нови случая на Covid-19 за изминалото денонощие, както и 8 смъртни случая. Това означава, че броят на жертвите се е увеличил до 352.

В столицата Атина са регистрирани най-много от заразените, а 28 от положителните проби са открити при чуждестранни туристи. Общо заболелите в страната са близо 16 хиляди.

Турското министерство на здравеопазването съобщи за 1692 нови случая и 65 жертви през последните 24 часа. Направени са 114 300 теста и общият брой на случаите в страната вече е 306 302. Броят на жертвите от коронавирус се е увеличил до 7639.

Преди седмица властите в страната взеха решение да направят носенето на маски задължително, за да спрат разпространението на заразата.

Междувременно броят на починалите от коронавирус в САЩ надхвърли 200 хиляди души, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“. Най-много са починалите в щата Ню Йорк, следван от Ню Джърси и Тексас. Заразените в страната са над 6,8 млн. души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024