Сутрешни новини: Силен ръст на поставените ваксини за един ден; Сблъсък на ЕС и Полша в Брюксел Снимка: © Getty Images

13 484 дози ваксини срещу Covid-19 са поставени за последното денонощие в България - това е почти тройно по-висок брой на фона на средните дневни нива от началото на месец октомври 2021 г. Последният ден, в който са поставени над 13 000 дози ваксини в страната, е бил в края на август, според официалната статистика.

От 21 октомври влиза в сила прилагането на зеления сертификат за влизане в търговски обекти на закрито, а това е дало видим тласък на имунизационната кампания в последния момент.

5657 от поставените дози са от ваксината на Janssen, която се прилага само веднъж. Още от ранните сутрешни часове вече има опашка от желаещи да се ваксинират пред медицинския център на "Пирогов", показва репортаж на bTV.


Очаква се в четвъртък Министерството на здравеопазването да обсъди вариант за издаване на Covid-сертификат още след първата доза от ваксинирането. Това обяви Стойчо Кацаров в интервю за BG on air в сряда вечер. Според него експертите смятат този вариант за "допустим".

"Ако издаваме сертификат след първа доза, няма не е необходимо хората да чакат 1 месец, за да могат да се възползват от правата си, а ще го направят още след първата доза", казва той.

Най-късно в понеделник би трябвало да заработи системата, която ще позволи на хората, преболедували Covid-19 след позитивен антигенен тест, да получат своя сертификат. Досега това не се позволяваше, освен ако оздравелите хора не са си направили и PCR-тест, удостоверяващ инфекцията.

Кацаров обаче не приема призивите на омбудсмана Диана Ковачева и политици като Кирил Петков да се разшири още повече кръгът на хората, които имат право на зелен сертификат и в тях да влезе всеки, който има антитела срещу SARS-Cov2.


София-град, както и някои общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник прекратяват присъствените занятия на учениците от 21 октомври. В тях е установена много висока заболеваемост от над 750 случая на 100 000 души от населението.

Обучението в клас на децата от 1. до 4. клас в засегнатите населени места също е прекратено - от МОН съобщават, че не са получили съгласието на Министерството на здравеопазването за отлагане на срока за въвеждане на онлайн-обучението при най-малките ученици.


Междувременно, новите случаи на Covid-19 в България са 4522, или 18% от всички направени тестове за деня.

107 пациенти са починали през изминалото денонощие, като от тях 100 души са били неваксинирани. Близо 6500 са хората, настанени за лечение в болница, а 567 от тях са в интензивни отделения. Активните потвърдени случаи на заразата вече доближават 69 000.


Правителствените ръководители на ЕС ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят поскъпването на енергийните цени, увеличаването на новите случаи на Covid-19 и миграционната вълна.

В дневния ред на заседанието на Европейския съвет ще бъде включен и проблемът с Полша, чийто Конституционен съд реши да не признава върховенството на европейското право, защото част от разпоредбите му са "несъвместими" с полската конституция.

Скандалът доведе до предупреждение от страна на лидерите на европейски институции спрямо Варшава за това, че може да се стигне до отнемане на правото й на глас на ниво ЕС или прекратяване на субсидирането от фондовете на съюза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024