Сутрешни новини: Слави подсказа профила на "бъдещия премиер" на ИТН; Англия стигна до исторически финал на Евро 2020 Снимка: © Getty Images

Англия постигна историческа победа срещу Дания с 2:1, благодарение на която се класира за първи път на финала на Европейско първенство по футбол.

Тимът на Гарет Саутгейт се наложи след попадение от спорна дузпа в продълженията при 1:1 в редовното време. Датският вратар Каспар Шмайхел успя да избие топката при първия опит на Хари Кейн, но нападателят все пак завърши атаката с гол.

Англия ще се изправи пред доста по-тежък съперник на финала на "Уембли" - Италия - чийто отбор никога не е губил двубой срещу "Tрите лъва" на големи финали.


В София започва срещата на върха от инициативата "Три морета", чийто домакин е президентът Румен Радев.

Във форума ще се включат президентите на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Егилс Левитс, Анджей Дуда от Полша, Борут Пахор от Словения, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, както и вицепремиери от Чехия и Словакия и зам.-външен министър на Австрия. Директорът на МВФ Кристалина Георгиева също ще участва на срещата, а американският президент Джо Байдън ще направи видеообръщение.

През деня са предвидени още срещи на Радев с делегация от Конгреса на САЩ, както и разговори с представители на компаниите Amazon и Google, които са участници в Бизнес форума на „Три морета“.

Заради събитията днес са предвидени промени в движението в София: от 07.00 часа до приключване на събитието утре се забранява влизането на превозни средства по улица "Доспат", "Баба Неделя" и "д-р Христо Стамболски". От 08.00 часа се забранява престоят и паркирането на бул. "Витоша" и бул. "Ген. Скобелев" - от страната на НДК.


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов даде интервю пред френския Le Monde, в което заявява, че ще отстрани главния прокурор Иван Гешев, ако партията спечели изборите.

"Столът му е прекалено голям за него. По време на протестите през миналото лято стотици хиляди българи и млади хора, които се върнаха от чужбина, протестираха. Тяхното мнение трябва да бъде зачетено", казва Трифонов пред журналиста Жан-Батист Шастан.

Той заявява, че "може да носи отговорност" и без да заема управленски позиции в следващото правителство.

"Бъдещият премиер трябва да има различен профил от моя. Това трябва да е човек, който е учил и който говори чужди езици, за да представлява достойно България", казва Трифонов, като допълва, че "разбира се, имам едно име наум", но отказва да разкрие кандидата си за премиер.

Слави Трифонов пред Le Monde: Ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря с тях, вместо с вас


60 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България при направени 12 258 изследвания за изминалия ден.

Двама пациенти с Covid-19 са починали, а активните случаи остават малко над 8100. В болница се лекуват 959 от тях, а 113 са в интензивни отделения.

12 842 са поставените дози от ваксините в страната за последното денонощие. 836 153 души са изцяло имунизирани (11,94% от цялото население).


Служебният министър Стойчо Кацаров ще представи нов план за действие при Covid-19 в България на фона на прогнозите за навлизането на делта-варианта на коронавируса в страната.

Документът е разработен заради очакваната нова вълна на разпространение на епидемията през есента.

Кацаров вече направи заявка, че планът ще включва инвестиции, принципи за затваряне на обществени или търговски обекти, участие на всички видове нива на здравната система и др. с цел да не се допуска извънредната смъртност от последните две епидемични вълни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024