Сутрешни новини: Смъртта на Рут Бейдър Гинсбърг, Covid стигна и до финансист No.1 на Франция Снимка: © Getty Images

Рут Бейдър Гинсбърг - най-възрастният член на Върховния съд на САЩ и икона на либерално-прогресивното движение - е починала на 87-годишна възраст във Вашингтон. Гинсбърг страдаше от рак на панкреаса през последните няколко месеца.

RBG, както я наричат в САЩ, беше част от Върховния съд от 1993 г., номинирана от Бил Клинтън. Тя даваше последователен глас в подкрепа на либерални социални каузи - вкл. по ключови дела, които засягат правата на жените за аборт, еднополовите бракове, имиграционните права, избирателните права, здравеопазването, расовата и половата дискриминация.

Рут Бейдър Гинсбърг: От затворените врати на Харвард до славата във Върховния съд

Новината за смъртта й накара стотици жители на Вашинтгон да се съберат пред стълбите на Върховния съд в знак на почит.

Аргументацията на особените мнения, както и личната й история на утвърждаването като жена в силно конкурентния и затворен професионален кръг на правото, са причините RBG да се превърне в почитана обществена фигура и попкултурна икона. Филмът On the Basis of Sex е създаден по нейния живот.

Смъртта на Гинсбърг ще има много сериозни политически последствия по-малко от 2 месеца преди президентските избори - освобождаването на място във Върховния съд дава възможност на Доналд Тръмп да номинира консервативен съдия, с което предизборната кампания ще придобие напълно непредсказуем вид.

Желанието на RBG е било заместникът й да се излъчи след президентските избори - това е и настояването на претендента на Демократическата партия Джо Байдън.


Междувременно, френският финансов министър Брюно льо Мер съобщи, че има положителен тест за Covid-19. Той посочва, че се намира в изолация в дома си и спазва всички препоръки на здравните власти.

"Не проявявам каквито и да е симптоми. Ще остана в карантина в продължение на 7 дни. Ще продължа да изпълнявам задълженията си", пише той в Twitter.

Това е вторият случай на Covid във френското правителство от началото на епидемията (след заболяването на културния министър Франк Ристер). Франция се намира във втора пикова фаза на новите случаи на коронавирусна инфекция, като заболеваемостта вече надвишава нивата от март и април 2020. На 18 септември бяха отчетени рекордни 13 215 положителни проби.


В България новите случаи на Covid-19 са 189 при 6042 теста (3,1%). Оздравелите са 119 души, а починалите през последното денонощие - 4. Броят на смъртните случаи вече стигна до 753.

728 пациенти все още се намират в болница, като 34 от тях са в тежко състояние.

Най-големият брой на новите случаи за последното денонощие е отчетен в София - 40 положителни теста.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024