Сутрешни новини: Спад на процента заразени с Covid; България получава 1,25 млн. допълнителни дози от Pfizer Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3694, а процентът на положителните проби пада с малко до под 20 на сто.

Броят на починалите с доказан коронавирус обаче остава висок – 116 души са загубили битката с инфекцията през последното денонощие, с което жертвите от началото на пандемията станаха 13 313.

Оздравели са 2534 души, а активните случаи наближават 71 хиляди. В болници се лекуват 10 152 пациенти с Covid, а 747 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с 13 559 поставени дози (4297 на AstraZeneca). Общо 486 002 души са получили поне една доза от препаратите срещу коронавирус, а 97 407 от тях са напълно имунизирани (около 1,4% от населението).


България ще получи 1 259 728 допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech от следващата поръчка на ЕК. Това обяви премиерът Бойко Борисов във включване на живо във Facebook.

Съветът на посланиците в ЕС вчера реши, че България и още 5 страни – Чехия, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия – ще получат така наречените „ваксини на солидарността“ от следващите 10 млн. на Pfizer/BioNTech, предназначени за второто тримесечие, защото са сред последните по ваксинация на населението в Европа. За България се предвиждаха 1,15 млн. дози, но страната ни ще получи малко повече, твърди Борисов.

Той каза, че дозите ще пристигат през април, май и юни, и определи решението на ЕС като „радостна новина за цяла Европа“. "Изключително сме благодарни на премиера на Португалия Антонио Коща и на португалското председателство на Съвета на ЕС за огромния труд, който положиха и за постигнатия резултат. Показахме, че Съединението прави силата. Само единен ЕС означава силен ЕС. Винаги съм казвал, че Европа и присъединяването към Европейския съюз е най-доброто, което се е случвало на България. Помогнахме си в труден момент и показахме силата на европейската солидарност", добави премиерът.

Обсъжда се количеството допълнителни препарати да бъде използвано приоритетно за хората над 75-годишна възраст, каза директорът на „Пирогов“ Асен Балтов в интервю за БНТ. Той заяви, че това ще бъде поставено като тема на следващото събрание на ваксинационния щаб, за да се помисли върху евентуална промяна на Националния план за ваксинация. Според данни на ECDC – до момента България е имунизирала 8,6% от всички в групата от 70-79 г., както и 5,1% от групата 80+.


Великобритания отчете 30 случая на кръвосъсирване след поставяне на доза от ваксината на AstraZeneca/Oxford. Данните на британския регулатор са на базата на 18,1 млн. имунизации.

Миналия месец медицинският регулатор в страната регистрира пет случая на рядко появяващите се съсиреци на мозъка след 11 милиона поставени дози. Сега общата цифра на нежеланите реакции нараства с 22 случая на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка и 8 по-леки случая, съобщава Reuters. Нито един от тях не е фатален.

Както Европейската агенция по лекарствата, британските здравни власти също твърдят, че ползите от ваксината надвишават рисковете. Страни като Германия и Канада спряха временно използването на препарата на AZ – съответно при хора под 60 г. и хора под 55 г., заради случаи на тромбоза.


Корнелия Нинова е прекъснала предизборната си кампания заради смъртта на началника на кабинета си Асен Марков. Той е починал снощи, на 82 години, след дълго боледуване, съобщават от БСП.

Лидерът на социалистите е научила новината по време на предизборната си обиколка и веднага е прекъснала кампанията си, чийто последен ден е петък.

Асен Марков е началник на кабинета на Нинова от избирането й начело на партията през 2016 г.


Върховният административен съд ще разгледа днес казуса за видеонаблюдението при броенето на бюлетините на 4 април. Делото беше образувано пред Административния съд в София-град по жалба на „Демократична България“, която настоя за видеонаблюдение.

Съдът на първа инстанция го разреши, но ЦИК обжалва решението. Според него – с камери ще се следи броенето на бюлетините след вота на парламентарните избори и въвеждането на резултатите в протоколите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024