Снимка: © Getty Images

Световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара. Това се е случвало в периода 1999-2007 година. Изтекли са над 2000 доклада за подозрителни дейности от подразделението за борба с финансовите измами на Министерството на финансите на САЩ и са били предадени на BuzzFeed, които, от своя страна, са ги споделили с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Документите показват, че големи банки са осигурявали финансови услуги на високорискови личности по целия свят – в някои случаи дори такива, върху които са били наложени санкции от американското правителство. Сред тях личи и името на Пол Манафорт – политическия стратег, който в продължение на няколко месеца водеше президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016, пише The Guardian.

При предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия, банките не са обръщали внимание. Ръководствата им са се надявали, че ако бъдат разобличени в корупционни схеми, ще успеят да сключат споразумение с правосъдието и само да платят глоби. Сред тях са американските JPMorgan Chase и Bank of New York, английската HSBC, немската Deutsche Bank и други. Те продължили да превеждат средства на заподозрени лица дори след наложени финансови санкции, посочват материалите на Buzz Feed.

Говорителят на JPMorgan Chase съобщава пред BBC: „Следваме всички закони и регулации, за да подкрепяме работата на правителството да се бори срещу финансовите престъпления. Посвещаваме хиляди хора и стотици милиони долари на тази важна кауза“.

От HSBC съобщават, че от 2012 насам са задействали многогодишна програма за борба с финансовите престъпления в над 60 юрисдикции и добавят, че „HSBC“ е много по-сигурна институция, отколкото бе през 2012“.


Новите случаи на Covid-19 в България са 44, а направените PCR тестове – 1249. Това означава, че 3,5% от взетите проби за изминалото денонощие у нас са положителни. Най-много заразени има в София – 9, Благоевград – 8 и Монтана – 8.

Излекували са се 22 души и общият брой на оздравелите от началото на пандемията е 13 580. Активните случаи са 4522 от общо 18 863 положителни проби.

През последното денонощие са починали шестима души с коронавирусна инфекция. Жертвите на Covid-19 в България станаха 761. В болници остават да се лекуват 718 пациенти с коронавирус, а 35 от тях са в тежко състояние и се намират в интензивни отделения и клиники.


В няколко района на Мадрид и областта започват да действат нови, по-строги мерки, целящи спиране на разпространението на коронавируса. Местните здравни власти са притеснени от нарастващия брой случаи и от факта, че столицата на Испания е най-засегнатата област от Covid-19. Затова от днес над 850 хиляди души няма да имат право да напускат кварталите си.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

Изключение важи само за тези, които пътуват за работа, училище или университет, или отиват при лекар. Магазините и ресторантите ще работят на половината от капацитета си, парковете ще бъдат затворени, а в областта вече не могат да се събират заедно по 10 души. Броят им е намален на шест.

Глобите за нарушителите на ограниченията ще започват от 600 евро, но в първите два дни от налагането на мерките няма да важат. Вчера испанците изразиха недоволството си и организираха мащабен протест в центъра на Мадрид срещу новите ограничения.

В Испания положителните проби за коронавирус са над 640 хиляди, а смъртните случаи – 30 495.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“