Сутрешни новини: Талибаните превзеха втория най-голям град в Афганистан; 882 нови случая на Covid в България Снимка: © Getty Images

Очаква се депутатите да изслушат служебния министър на енергетиката Андрей Живков в пленарната зала в петък.

Той ще говори за актуалното икономическо състояние на оператора на националната газопреносна мрежа – „Булгартрансгаз“. Също така сред темите ще са предприетите действия на Министерството на енергетиката за възстановяването на важни документи, свързани с Балкански поток. Ще бъде проведен и петъчен парламентарен контрол.


Новите случаи на Covid-19 в България са 882, което представлява 4,7% от направените 18 733 теста през изминалото денонощие. В болници се лекуват 1264 пациенти с коронавирус, а от тях 106 се намират в интензивни отделения.

Починалите с доказан Covid са 15, а жертвите от началото на пандемията – 18 321. Още 228 души са оздравели, но активните случаи нарастват до 13 216.

Ваксинациите продължават с 11 841 поставени дози за денонощие. Общо 1 063 195 български граждани са със завършен курс на имунизация (около 15% от населението).

Според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – България вече се намира в „оранжевата зона“.


„ЦСКА-София“ се класира за плейофите в третия по сила европейски клубен турнир – Лига на конференциите. Отборът на Стойчо Младенов завърши наравно 1:1 в гостуването на хърватския „Осиек“, но продължи напред заради успеха с 4:2 в България седмица по-рано.

Единственото попадение за „армейците“ в Хърватия отбеляза Греъм Кери, преди Шкорич да изравни. „ЦСКА-София“ ще се изправи срещу чешкия „Виктория Пилзен“ в пряк сблъсък за влизане в групите на надпреварата.

В четвъртък вечер другият български представител в Лигата на конференциите – „Локомотив“ (Пловдив), приключи участието си след поражение с 2:4 от „Копенхаген“. Преди седмица „смърфовете“ постигнаха равенство 1:1 срещу датския тим у дома, но при гостуването бяха надиграни.


Талибаните в Афганистан обявиха, че са превзели втория по големина град в страната Кандахар и напредват към Кабул. Под контрола на правителството вече остават само столицата и някои малки, изолирани райони.

Преди това афганистанските сили се изтеглиха от третия по големина град в страната - Херат, който беше под обсада в продължение на седмици. Така за по-малко от седмица талибаните превзеха 11 административни центрове на провинции и вече са обкръжили най-големия град на север - Мазар-и-Шариф – бастиона на противниците им, пише AFP.

През 2020 г. САЩ и талибаните постигнаха споразумение за дългосрочно прекратяване на бойните действия, за да може съюзническите войски да напуснат страната - договорка, която видимо се нарушава от страна на талибаните. Сега Вашингтон заяви, че ще изпрати около 3000 войници в Афганистан, а Лондон – 600, за да осигурят евакуацията на служителите в посолствата си в Кабул.

САЩ, Китай, Русия и още няколко страни предупредиха, че няма да признаят правителство на Афганистан, наложено с употребата на военна сила. Атаката на талибаните води до бягство на цивилни граждани от големите градове, което създава опасност от нова голяма мигрантска вълна.


Шестима души са били убити след стрелба в британския град Плимут, като сред тях има и дете. Полицията в Девън и Корнуол потвърди, че е открила мъртви две жени и двама мъже на местопрестъплението в Кейхам. Друга жертва е починала в болницата.

Една от жертвите е дете под 10 г., съобщи депутатът от Плимут Сътън и Дейвънпорт – Люк Полард. По думите му – още няколко души се лекуват в болница заради наранявания.

Заподозреният извършител е прострелян и се смята, че е мъртъв, съобщава Sky News. Не е ясно дали е бил неутрализиран от полицията.

Инцидентът се е случил през нощта между четвъртък и петък. Според полицията – не става дума за терористично нападениe. Районът е отцепен и се води разследване, като все още не са ясни причините за стрелбата.


Германският спортен концерн Adidas обяви, че ще продаде една от марките си Reebok на американска компания. Сделката се оценява на 2,1 милиарда евро.

Authentic Brands Group (ABG) ще е новият собственик на Reebok, която е в семейството на Adidas от 2006 г., но не доведе до очакваното повишаване на приходите на компанията. ABG са собственици на Forever21 и още няколко известни марки.

Adidas купи бостънската Reebok преди 15 години за сумата от 3,1 милиарда евро, за да се конкурира на американския пазар с Nike. Дори колаборациите с Виктория Бекъм, Cardi B и Ариана Гранде обаче не помогнаха на марката в битката с големия опонент отвъд Океана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024