Сутрешни новини: ТЕЦ-ът на Доган пак получава милиони за "студен резерв"; Ураганът "Айда" остави Ню Орлиънс без ток Снимка: © Getty Images

Мълния е отнела живота на 41-годишен футболен треньор по време на мач в пазарджишкото село Лесичово в неделя. Наставникът от школата на ФК „Хебър“ Иван Ранчев е бил ударен от гръмотевица на терена около 18:40 ч.

Това се е случило по време на контролна среща между "Лесичово" и "Ботев" (Черногорово). След падналия гръм са пострадали още трима футболисти, които са с наранявания, но в стабилно състояние.

На терена не е имало лекар заради факта, че мачът е бил контрола. Хората на игрището са оказали първа помощ на Ранчев и са подали сигнал към тел. 112, но спешните медици само констатирали смъртта на треньора, след като пристигнали на място.


ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган е получила 20,8 милиона лева за „студен резерв“ през 2020 г., а от началото на 2021 до края на юли централата е взела 12,43 млн. лв. за "балансираща енергия", за "резерв първично регулиране" и за "резерв вторично регулиране".

Парите са отпуснати от държавата за поддържане на неработещи мощности в готовност ТЕЦ-ът да ги включи в електропреносната мрежа - при възникване на дефицит. Миналата година кабинетът „Борисов 3“ обяви, че централата занапред няма да получава милиони от така наречения „студен резерв“. През юли 2020 стана ясно, че ТЕЦ-ът е взел около 54 млн. лв. по тази линия за две години, без на практика да работи.

Данните за получените суми за 2020 и 2021 е дал служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който е бил попитан за парите, отпуснати за ТЕЦ-а на Доган, от Стела Николова и Мартин Димитров от „Демократична България“.

Според отговора - през цялата 2020 г. ТЕЦ-ът е произвел 170,7 хиляди МВтч електроенергия, а само за първите седем месеца на 2021 г - 469 хиляди МВтч, което все пак показва, че има включени мощности.


Новите случаи на Covid-19 в България са 451, което представлява 5,86% от направените тестове през изминалото денонощие.

26 души с диагноза коронавирус са починали, 158 са оздравели, а активните случаи продължават да се покачват и вече са 28 512.

В болници се лекуват 3451 пациенти с Covid, което е увеличение с 82 за денонощие. От тях 298 се намират в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени едва 2540 дози от ваксините. Общо 1 156 729 български граждани са напълно имунизирани (около 16,5% от населението).


Граждански организации и партии планират за днес в столицата протестно шествие и митинг срещу ваксините и мерките за овладяване на коронавируса, предава БНР.

Протестиращите настояват здравният министър Стойчо Кацаров и служебното правителство да отменят ограниченията, които те определят като дискриминационни – позволяването на заведения да работят при 100% капацитет, ако персоналът и клиентите са напълно имунизирани.

Шествието „НЕ можеш да експериментираш с МЕН! НЕ МОЖЕШ да ме лишиш от ПРАВА!“ ще тръгне следобед от НДК и ще премине през централната улица „Витошка“, Министерството на образованието и науката и президентството, и ще стигне до Народното събрание, където от 19:00 ч. е обявен „Голям митинг“.


Григор Димитров и Цветана Пиронкова излизат на корта в първия състезателен ден от програмата на US Open.

Димитров се изправя срещу представителя на домакините от САЩ Сам Рифис, който е №539 в световната ранглиста. Срещата е трета от програмата на корт №5, където двубоите започват в 18 ч. българско време в понеделник.

На корт №7 излиза Цветана Пиронкова. Нейна съперница е 25-ата в схемата Дария Касаткина от Русия. Мачът е трети подред в програмата.


Американският град Ню Орлиънс остана без електричество – работят само генераторите, след като ураганът "Айда" порази щата Луизиана. Бурята донесе със себе си ветрове със скорост 240 км/ч, предизвика редица свлачища и взе най-малко една жертва, съобщава CNN. Смъртният случай е вследствие на паднало дърво върху къща в Асеншън Париш.

"Айда" вече тества защитата на Ню Орлиънс срещу наводнения, която беше подобрена, след като ураганът Катрина уби 1800 души през 2005 г. Президентът Джо Байдън предупреди, че Айда е „животозастрашаваща“ буря, която ще нанесе големи поражения.

Над 1 млн. домакинства в Луизиана са без ток и стотици хора са евакуирани, добави държавният глава. Той каза, че за да се възстановят захранванията, са необходими седмици.

Заради "Айда" беше прекратен добивът на петрол в почти целия район на Мексиканския залив. Хидролог от местното поделение за изучаване на водните ресурси, цитиран от CNN, твърди, че под напора на океанската вода, течението на река Мисисипи е спряло и се е обърнало в обратната посока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024