Сутрешни новини: Заев пристига в София без очаквания; Китай изстреля астронавти към новата космическа станция Снимка: © Getty Images

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристига на посещение в София начело на делегация, в която е и външният министър Буяр Османи. Заев ще се срещне с президента Румен Радев и със служебния премиер Стефан Янев.

Двамата с българския министър-председател ще проведат дискусия на четири очи, след което ще има и заседание. Основните теми на разговорите са задълбочаване на двустранния политически диалог, разширяването на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие.

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе във вторник. На него ще бъде обсъдено началото на преговорите за еврочленство на Северна Македония и Албания.

Преди посещението си у нас Заев каза, че се съмнява този месец да бъде постигнат прогрес с България по темата за европерспективата на страната му. Стефан Янев заяви пред БНТ, че според него България в момента не може да прави „компромиси с позицията си“, с която блокира пътя на Скопие към ЕС.


Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду пристига в България. Тя ще обсъди плановете за ваксинация и справянето с Covid-пандемията, заедно с Румен Радев и здравния министър Стойчо Кацаров. Дискусиите ще бъдат фокусирани и върху стратегията на ЕС за ваксините.

След разговорите комисар Кириакиду и министър Кацаров ще посетят заедно мобилен пункт за имунизация срещу Covid-19 на площад „Александър Батенберг“ в София. После ще се срещнат с ваксинационните екипи в УМБАЛ „Св. Анна“.


Новите случаи на Covid-19 в България са 95, което представлява 0,78% от направените 12 171 теста през изминалото денонощие.

Починали са 25 души с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 17 957. Оздравели са още 1064 души, с което активните случаи паднаха под 11 хиляди.

Вече под 2000 пациенти с Covid се лекуват в болници (1954), като 227 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

В сряда са били поставени 17 626 дози от ваксините. Напълно имунизираните български граждани са 724 218 (около 10,3% от населението).


Китай изпрати трима астронавти в космоса, които ще се установят в новата космическа станция, изградена от Пекин. Това е първата пилотирана мисия на страната от пет години насам.

Космическият кораб „Шънчжоу-12“ бе изстрелян в четвъртък с ракета „Великият поход“ – 2F Y12. Събитието се случи в 9:22 ч. местно време - от космодрума Цзюцюан в пустинята Гоби в северозападната част на страната.

На борда са астронавтите Ние Хайшенг, Лиу Боминг и Танг Хонгбо. Те ще прекарат три месеца в станцията, намираща се на 380 км над земната повърхност. Там ще правят проучвания, ще тестват оборудване и ще подготвят станцията за скачване на още два модула през 2022 г. Китай започна изграждането на свой обект, след като бе изключен от МКС.

Мисията е демонстрация на нарастващите възможности на Китай в космоса. През последната половин година Пекин извърши няколко полета, с които пренесе на Земята скали и почвени проби от Луната. Освен това направи успешно кацане на космическия апарат „Тянвън 1“ на Марс. Той влезе в орбитата на планетата още на 10 февруари и кацна миналия месец.


Италия е първият отбор, който преодоля груповата фаза на Европейското първенство по футбол и си гарантира място на осминафиналите. Тимът на Роберто Манчини постигна втора поредна победа с 3:0 – този път срещу Швейцария.

На „Олимпико“ в Рим два гола отбеляза Мануел Локатели, а Чиро Имобиле направи резултата класически, с което „Скуадра Адзура“ повтори победата над Турция в първия двубой от група А.

На миналото Европейско – през 2016, италианците отпаднаха на четвъртфиналите след загуба с дузпи от Германия.

Кристиано Роналдо свали пазарната стойност на Coca Cola с 4 млрд. долара само за няколко секунди



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024