Сутрешни новини: Захариева ще говори за България пред Европарламента, 157 нови случая на Covid Снимка: © Getty Images

Външният министър Екатерина Захариева ще се яви на заседание при закрити врати в Европарламента, посветено на тревожната обстановка в България. То ще се проведе в петък, 28 август, като е организирано от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи инт’ Велд, която, според информация на EurActiv – първо е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. От българска страна обаче ще присъстват Захариева, заместникът на обвинител номер едно Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда чувствителни теми при закрити врати. До момента се е събирала по случаи като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак. Разглежда и сигнали за корупция и системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена, сред които няма българи.

Новите случаи на Covid-19 у нас са 157, а направените PCR-тестове – 7639. Това означава, че 2% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Активните случаи са 4270, а общо заразените от началото на пандемията у нас са 15 908.

За последните 24 часа отбелязваме 294 излекувани, което прави общият им брой 11 044. Починали са 8 души, което значи, че жертвите на Covid-19 в България са 594. В интензивни отделения остават 65 души от общо 726 хоспитализирани в болници.

Над 180 души са били арестувани по време на вчерашните протести в белоруската столица Минск. Според информация на правозащитния център „Вясна“, цитирана от ТАСС, сред тях има журналисти и други хора, които не са граждани на Беларус. Част от арестуваните са били освободени.

Протестите в страната срещу избора на Александър Лукашенко за президент с 80% подкрепа във вота не стихват. Посланиците на страните от Европейския съюз в Беларус определиха като „недопустимо“ преследването на членове на новия Координационен съвет на опозицията. Той бе иницииран от Светлана Тихановская, а двама негови членове бяха задържани от властите.

Междувременно полското външно министерство е извикало белоруския посланик във Варшава. Причината, според информация на Reuters, са медиийни публикации, според които президентът Александър Лукашенко е обвинил Полша в заговор да заграби част от страната, ако кризата там се задълбочи. Самият президент на Белераус обвини НАТО, чиито членове са Полша и Литва, че в последните седмици трупа свои войски на границата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024