Сутрешни новини: Захариева ще говори за България пред Европарламента, 157 нови случая на Covid Снимка: © Getty Images

Външният министър Екатерина Захариева ще се яви на заседание при закрити врати в Европарламента, посветено на тревожната обстановка в България. То ще се проведе в петък, 28 август, като е организирано от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи инт’ Велд, която, според информация на EurActiv – първо е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. От българска страна обаче ще присъстват Захариева, заместникът на обвинител номер едно Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда чувствителни теми при закрити врати. До момента се е събирала по случаи като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак. Разглежда и сигнали за корупция и системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена, сред които няма българи.

Новите случаи на Covid-19 у нас са 157, а направените PCR-тестове – 7639. Това означава, че 2% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Активните случаи са 4270, а общо заразените от началото на пандемията у нас са 15 908.

За последните 24 часа отбелязваме 294 излекувани, което прави общият им брой 11 044. Починали са 8 души, което значи, че жертвите на Covid-19 в България са 594. В интензивни отделения остават 65 души от общо 726 хоспитализирани в болници.

Над 180 души са били арестувани по време на вчерашните протести в белоруската столица Минск. Според информация на правозащитния център „Вясна“, цитирана от ТАСС, сред тях има журналисти и други хора, които не са граждани на Беларус. Част от арестуваните са били освободени.

Протестите в страната срещу избора на Александър Лукашенко за президент с 80% подкрепа във вота не стихват. Посланиците на страните от Европейския съюз в Беларус определиха като „недопустимо“ преследването на членове на новия Координационен съвет на опозицията. Той бе иницииран от Светлана Тихановская, а двама негови членове бяха задържани от властите.

Междувременно полското външно министерство е извикало белоруския посланик във Варшава. Причината, според информация на Reuters, са медиийни публикации, според които президентът Александър Лукашенко е обвинил Полша в заговор да заграби част от страната, ако кризата там се задълбочи. Самият президент на Белераус обвини НАТО, чиито членове са Полша и Литва, че в последните седмици трупа свои войски на границата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024