Сутрешни новини: Започва приоритетно ваксиниране на възрастните; Съд отмени 125 хил. лв. глоба от КЗК за "Хиполенд" Снимка: © Getty Images

Инфекциите с Covid-19 в България се увеличават с 677, което представлява 4,1% от направените над 16 хиляди теста през изминалото денонощие.

След като два дни подред системата отчиташе под 10 починали с доказан Covid, днес са регистрирани 84 смъртни случая, с което жертвите от началото на пандемията станаха 17 343.

Оздравелите са над три пъти повече от заразените – 2207, а активните случаи спадат до под 33 хиляди. В болници се лекуват 4592 пациенти с Covid, а от тях 490 се намират в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са направени 18 236 ваксинации, като напълно имунизираните български граждани са 425 971 (около 6,1% от населението).


От днес – 18 май, с предимство се ваксинират хората над 60 г. и тези с тежки хронични заболявания. В сила влиза заповедта на новия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, която гласи, че от понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове у нас ще имунизират само тази приоритетна група.

От петък до неделя включително ваксини ще получават всички желаещи лица, „по реда на тяхното записване“, пише в заповедта. В тези три дни ще действат и „зелените коридори“, като ограничението няма да важи за поставяне на втора доза от препаратите. Този ред ще бъде валиден през следващите два месеца.


Административен съд София област е отменил глобата от 124 590 лв., наложена на „Хиполенд“ от Комисията за защита на конкуренцията заради заблуждаваща реклама. Дружеството е обжалвало глобата, а съдиите са решили КЗК да плати на фирмата на Мариан Колев 4100 лв. такси и разноски по делото, съобщава в. „Сега“.

Решението на съдия Георги Николов не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Компанията попадна под ударите на НАП, митниците, МВР и Държавната агенция по метрология само ден след като собственикът Мариан Колев подкрепи антиправителствените протести през ноември 2020 г., обвини властта и полицията, която е действала агресивно срещу сина му при демонстрациите.

КЗК наложи глобата точно през ноември - заради сигнал на гражданин, че „Хиполенд“ прави промоционална кампания за продукти, без да уточни, че количествата им са ограничени. КЗК е направила извод, че посланията на дружеството са заблуждаваща реклама, но според съдия Николов комисията е приложила неправилно закона и не е преценила доказателствата.


Италия прие нови облекчения на противоепидемичните мерки. Правителството на Марио Драги реши да съкрати вечерния час, който ще важи от 23 ч. до 5 ч. и се планира да бъде отменен до 21 юни.

В събота отварят търговските центрове, а от 1 юни заведенията за хранене ще приемат посетители на закрито.

От 1 юни публика ще има на спортните състезания на открито, а от 1 юли - и на закрито, но при 25% запълване на капацитета. Фитнес зали, културни центрове, казина, бинго зали и увеселителни паркове също ще отворят врати. Остават затворени само дискотеките и залите за танци.


САЩ пое ангажимент да дари общо 80 милиона дози от ваксините срещу Covid-19 на други страни.

След като вече обеща 60 милиона от AstraZeneca, чиито доставки започнаха, президентът Джо Байдън заяви, че планира да сподели още 20 млн. от Pfizer, Moderna и Johnson&Johnson. Те, за разлика от AZ, са одобрени за употреба в САЩ.

„Също като по време на Втората световна война, когато Америка бе арсеналът на демокрацията – този път в борбата срещу Covid-19 нашата страна е арсеналът на ваксините“, твърди президентът.


В разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху американският президент Джо Байдън е заявил, че подкрепя спирането на огъня в продължаващия конфликт между Израел и Палестина. Той доведе до най-малко 222 жертви, включително 63 деца.

Според прессъобщение на Белия дом - Байдън е обсъдил с Нетаняху, Египет и други партньори възможностите за спиране на конфликта.

Washington Post съобщава, че това е третият разговор между лидерите на САЩ и Израел от началото на конфликта, на фона на увеличаващ се политически натиск върху американския президент да се направи повече в посока спиране на израелските нападения в Газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024