Сутрешни новини: Започват проверки и глоби за зеления сертификат; Актьор от "Приятели" почина на 59 г. Снимка: © Getty Images

От днес – 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували Covid-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя "зелен сертификат" от www.his.bg.

От здравното министерство съобщиха, че валидността на сертификатите за преболедуване на Covid-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната за нуждите на държавния здравен контрол.


Днес изтича и отсрочката, която здравното министерство даде в края на миналата седмица за набавяне на зелен сертификат за служителите и посетителите на обществени обекти. От 25 октомври нарушителите ще бъдат глобявани.

От днес без сертификат ще се влиза само в хранителните магазини, банките, аптеките, държавните институции и на посещение при лекар. За всички останали места на закрито, където може да има струпване на хора - заведения, търговски центрове, кина, театри и други, зеленият сертификат е задължителен както за служителите, така и за посетителите.

От 21 октомври до момента нарушителите без сертификат не бяха глобявани, а само предупреждавани.


В неделя са поставени 7156 ваксини на територията на цялата страна, а напълно имунизираните български граждани са 1 440 294 – около 20,8% от населението.

Новите случаи на Covid-19 са 1370, което представлява 13% от броя на направените тестове за денонощие. Починали са 40 души с доказан коронавирус, от които 97,5% не са били ваксинирани.

В болници са постъпили още 299 пациенти, като 90% от тях са без имунизация. В лечебните заведения в страната се намират 6912 пациенти с Covid, от които 600 се нуждаят от интензивни грижи. Активните случаи са близо 80 хиляди.


Американският актьор Джеймс Майкъл Тайлър, който изигра ролята на Гюнтер в ситкома „Приятели“, е починал на 59-годишна възраст. Това се е случило в неделя сутринта в дома му в Лос Анджелис, съобщи мениджърът му.

Тайлър е бил диагностициран с рак на простата през 2018, който по-късно се е разпространил в костите му. Долната част на тялото му е била парализирана, което му попречило да участва в специалния епизод на „Приятели“.

„Искаше да помогне на колкото се може повече хора и смело споделяше историята си. Стана активист, за да помага на хората с неговите проблеми“, каза мениджърът му.

В продължение на 10 сезона от легендарния сериал Тайлър играе мениджър на Central Perk - кафенето, в което се събират Рейчъл, Рос, Фийби, Чандлър, Моника и Джоуи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024