Сутрешни новини: Заразените с Covid отново са повече от излекуваните; Пиронкова отпадна рано от Australian Open Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 182, а направените тестове – 2663. Данните от единния информационен портал показват 6,8% позитивност. Заболеваемостта на едноседмична база се увеличава с 27%.

За трето поредно денонощие броят на излекуваните е по-нисък от този на новите инфекции. Оздравелите са 60, докато 20 души с доказан Covid са починали. Жертвите, свързани с пандемията, станаха 9331.

Активните случаи са 21 152, 3126 пациенти с коронавирус се лекуват в българските болници, а 278 от тях се намират в интензивни отделения.


Макар у нас вчера да започна трета фаза на имунизации с препарата на AstraZeneca, ваксинираните са едва 22. Хората, получили поне една доза от ваксината срещу Covid, са 57 038 – около 0,8% от населението.

Пратката от 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, която трябваше да пристигне в България тази сутрин, е отложена, съобщават от здравното министерство. Причина са лошите метеорологични условия.

От куриерската компания съобщават, че заради лошото време в Германия към момента не е ясно кога самолетът с ваксините ще може да излети за България.


След като бе подложен на унищожителни критики за посещението си в Москва, върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел влезе в поредна остра престрелка с властите в Русия. Той написа в Twitter, че е много обезпокоен от отказа на Кремъл да води „по-конструктивен диалог с ЕС“ и призова лидерите на блока „да си направят изводите“.

„Държавите членки трябва да решат какви ще са следващите им стъпки. И да, те може да включват санкции“, написа Борел в Twitter. Преди няколко дни той посети Москва, където разговаря с външния министър Сергей Лавров за ареста на опозиционера Алексей Навални и полицейското насилие над граждани в страната. Беше подложен обаче на критики от редица медии като euroactive.com, които написаха, че визитата е била "триумф, но за руснаците".

В Русия са „удивени“ от оценките на Борел. Според външното министерство – те са в контраст с изявленията, които е направил на пресконференцията в Москва. Добавиха, че от ЕС са „подредили акцентите“ в речта му, което показва „как и от кого се определя политиката на Съюза“.


Британският вариант на коронавируса (B 1.1.7.) е бил открит при 14 обитатели на старчески дом в Германия, въпреки че на 25 януари те са получили втора доза от ваксината срещу Covid на Pfizer/BioNTech. До момента обаче са отчетени или безсимптомни форми на заболяването при възрастните, или леко протичане на болестта, пише Zeit.

14-те обитатели на дома са от град Белм, община Оснабрюк. Всички живеещи и работещи в институцията са поставени под карантина.


Междувременно Германия бе връхлетяна от снежната буря, която обхвана голяма част от централните и западните части на Европа. Очаква се през настоящата седмица температурите да се понижат още повече под нулата.

Най-засегнати бяха северните и централните райони на Германия.

Имаше десетки пътни инциденти, а придвижването бе блокирано. Влаковете по линиите между Берлин, Хамбург и Хановер спряха да се движат, бяха отменени редица полети, а бурята блокира магистралите в страната.


Най-малко 14 души са загиналите при огромното наводнение в северната част на Индия, предизвикано в събота след свличане на хималайски ледник в язовир. Други близо 170 се издирват.

До момента са спасени 25 души, а стотици военни с медицински хеликоптери опитват да открият още оцелели в района на щата Утаранчал. Местното население е евакуирано.


Цветана Пиронкова загуби в първи кръг на Australian Open от световната №68 Су-Уей Шие и по този начин ще изиграе само един мач в 50-ото си участие в турнирите от Големия шлем. Първата тенис ракета на България при жените претърпя поражение с 5-7 2-6.

Тя не успя да се справи добре със сервисите си, вкарвайки само 47% от тях в игра, като на втори начален удар спечели едва 12 от 32 възможни разигравания. Допусна пет пробива и на свой ред реализира два, но те не бяха достатъчни, за да продължи към втори кръг.

Преди този мач тя изигра още три в Мелбърн – надделя над Людмила Самсонова и Дона Векич, но загуби от Серина Уилямс.

По-късно днес първата ни ракета при мъжете Григор Димитров започва участието си на Australian Open срещу бившия финалист Марин Чилич.

Прочетете още в TennisKafe.com.


43-годишната легенда на американския футбол Том Брейди спечели седмия си Супербоул от общо 10 финала. Куотърбекът изведе новия си отбор „Тампа Бей Бъканиърс“ до втория трофей в историята им и вече не само е недостижим на върха по спечелени шампионски пръстени сред играчите, но има повече и от всеки отбор в историята.

„Тампа Бей“ надигра шампиона от миналия сезон „Канзас Сити Чийфс“ с 31:9, а Брейди стана най-полезен играч във финалния мач. Той направи 21 от 29 подавания за 201 ярда и три тъчдаун паса.

Брейди подобри собствения си рекорд за най-възрастен играч, триумфирал с титлата. Заедно с Пейтън Менинг са единствените състезатели с отличия с два различни отбора. В продължение на 20 години куотърбекът играеше за „Ню Ингланд“ и с тях спечели 6 пръстена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024