Светльо Витков е оцелял в тежка катастрофа на столичния околовръстен път Снимка: © Facebook.com/Svetlio Vitkov

Светльо Витков е оцелял в тежка катастрофа около полунощ в събота на столичния околовръстен път.

Музикантът, който е лидер на партия „Глас народен“ и кандидат за президент на изборите на 14 ноември, съобщи във Facebook, че е бил ударен от младеж, седнал зад волана на мощен високопроходим автомобил.

Витков качи снимки, на които се вижда как задната част на автомобила му е смачкана. Той е възмутен, че водачът на колата, която го е блъснала, ще бъде глобен само за нарушаването на Закона за движение по пътищата и нанесените щети, но не и за „опита за убийство“.

Витков заяви, че е карал със съобразена скорост и под ограничението от 80 км/ч, докато другият водач шофирал с двойно по-висока скорост въпреки мокрия път и температурата от 5 градуса по Целзий.

„Колата, в която се возих, бе връхлетяна от друга машина с бясна скорост“, пише той във Facebook. „Удар отзад, завъртане, удар в стената, отново въртене и удар в мантинелата, нов удар странично от същата машина, ново въртене и удар в стената. Около 300 метра удари, въртене и влачене… и 5 метра смляна мантинела“.

„Това, че не бях с колан и бях спуснал леко седалката назад, в случая, ми спаси врата от счупване, но изхвърчах назад в тавана, после паднах някъде на задната седалка, после пак в тавана и не знам още къде... Тъкмо си помислих, че всичко свърши и последва нов мощен удар, при който успях да се запъна с ръце и крака. Мина цяла вечност, докато всичко свърши с удар в стената. Оцеляхме по чудо. Без видими тежки наранявания“, добавя Витков.

Другият водач шофирал Mercedes ML. Младежът обяснявал, че спирачките му отказали.

„На мокър път, при температура 5 градуса, близо до заледяване, да караш минимум със 160 км. в час. при ограничение 80 и да удариш кола в средната лента. Сигурно е от спирачките“, пише иронично музикантът.

Последвало обаждане до 112. Линейката пристигнала за десетина минути, КАТ също. Нито един от двамата не бил сериозно ранен.

„След около час и половина протоколи, проби за алкохол, застраховки, пътна помощ и т.н… Младежът, шофьор на джипа, си тръгна с бодра стъпка. Искам да Ви попитам, уважаеми, така ли си тръгва един човек, потенциален убиец? С протокол от ПТП и застраховка за смачканите ламарини, които нямат никаква стойност в сравнение с човешки животи, които по чудо не е отнел? Вчера бях аз, а утре може да сте вие, вашето дете или родител, или всички заедно. Няма извинение за такова поведение на пътя”, пише Витков.

„Младежи и девойки с мощни коли, които се чувстват крале на пътя и могат да опитат да убият всеки, който им се изпречи, а ако не успеят… да си тръгнат необезпокоени и безнаказани, ако няма тежки травми или загинали? Ето затова не понасям чалга-мутренската култура, защото създаде такива “герои”: надути, нагли и безотговорни същества, без уважение към чуждите права и живот“, добавя лидерът на „Глас народен“.

Той се обявява за промяна в Закона за движение по пътищата и тя да е „безмилостна“ към хора, които го нарушават.


Прочетете още:

"Душата крещи, ела ме вземи": Встъпителните обръщения на кандидат-президентите по БНТ



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024