Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Новосъздаденият български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към СУ е привлякъл в екипа си проф. Люк Ван Гуул - учен със световна известност в областта на развитието на машинното самообучение и компютърното зрение.

Белгийският изследовател е дългогодишен професор във швейцарския технологичен институт ETH Zurich, и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и ръководител на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven.

Той е един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуственият интелект. Ван Гуул е носител на наградите David Marr Prize, Koenderink Award, Helava Prize, Tsuji Award и ERC разширен грант.

"С проф. Ван Гуул и INSAIT, България се превръща в световно разпознаваема дестинация за изследвания на най-високо ниво в изкуствения интелект. Това ще доведе до вълнообразен ефект - от привличането на топ студенти, както българи така и чужденци, до създаване на стартъпи, базирани на най-новите научни открития, до изграждането на по-благоприятна среда за високотехнологични инвестиции и редица други”, казва проф. Мартин Вечев - българският учен, който стои в основата на идеята за създаването на INSAIT.

Присъединяването на белгийския учен в INSAIT става възможно благодарение на финансовата подкрепа на хостинг компанията SiteGround, съобщават от научния център. Компанията вече обяви, че ще инвестира 12 млн. лв. в развитието на института, като 4 млн. лв. от средствата са за възнаграждението за период от 5 години на проф. Ван Гуул.

Съоснователят на SiteGround Иво Ценов посочва, че привличането на учени от величината на Люк Ван Гуул е "огромна крачка напред за нашето общество и за екосистемата".

"Това е шанс не само да излезем на световната карта, но и да бъдем фактор, чертаещ следващата технологична революция", казва още той.

Ценов и директорът на SiteGround Тенко Николов вече обявиха, че планират да дарят 100 млн. лв. в следващите години за създаване на образователен и спортен комплекс, както и за високотехнологични изследвания в сферата на медицината.

INSAIT представлява първият по рода си институт в Източна Европа, изграден по модела на най-силните университети в света като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford. Амбицията му е да се превърне в изследователски център на световно ниво в сферите на компютърните науки и изкуственият интелект.

Институтът беше открит на 11 април 2022 г. в София, като скоро след това обяви своята докторантска програма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024