Световното по футбол през 2030 г. ще е в 6 държави на 3 континента Снимка: © Getty Images

Европа, Африка и... Южна Америка - това са континентите, на които ще се играят мачовете от Световното първенство по футбол през 2030 г.

Повечето мачове ще се играят в Испания, Португалия и Мароко, става ясно от изявление на президента на ФИФА Джани Инфантино.

Първите три срещи обаче ще се проведат на другия край на света - в Уругвай, Аржентина и Парагвай. Откриващият двубой ще е на стадиона в Монтевидео, Уругвай.

Идеята на ФИФА e била да почете 100-годишнината на най-важния футболен турнир в света. Според асоциацията - шестте страни са се договорили помежду си за общо домакинство.

Още през 2020 г. Испания и Португалия обединиха кампанията си с намерението да приемат Световното. Малко по-късно към тях се присъединява и Мароко, с което кандидатурата вече става мултиконтинентална.

Отделно от тях - Аржентина, Парагвай и Уругвай планират отдавна да поискат домакинството за Южна Америка именно през 2030 г. навръх юбилея. За да не губят шанса си, те са приели компромисно решение, според което ще станат терен за първите три мачове, след което останалите срещи ще се прехвърлят в Европа и Мароко.

И шестте страни-домакини ще се класират автоматично на Световното.

Разпределението облагодетелства и Саудитска Арабия, която е кандидат за изданието на мондиала през 2034 г.

САЩ, Канада и Мексико вече са избрани за домакини на турнира през 2026. Изключвайки Европа, Африка, Северна и Южна Америка от конкуренция за 2034 г., в съревнованието остават само кандидатите от Азия и Океания, където Саудитска Арабия вече е фаворит.

Това е поредното спорно решение на ФИФА след провеждането на Световното първенство по футбол в Катар, насред зимния сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024