Снимка: © Getty Images

Един от основните свидетели срещу братя Атанас и Пламен Бобокови по делото за незаконно складиране на опасни отпадъци е намерен мъртъв. 

Според информация на "24 часа" - това е бизнесменът Васил Богданов, който до 2019 г. е директор на фирмата на Бобокови "Монбат рисайклинг". 

От МВР съобщават единствено, че на 27 февруари са получили сигнал за смъртта на 49-годишен мъж в завод в Долна баня

"От показанията на разпитаните до момента свидетели не са събрани данни, сочещи за наличие на евентуална заплаха за живота и здравето на почналия приживе, както и такива, че същият е имал подобни притеснения. Според събраните до момента данни, при така установената фактическа обстановка и заключението на съдебния лекар, може да се предположи, че най-вероятно се касае за инцидент. Оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия продължават в посока проверка на всички възможни версии", се казва в съобщението на МВР. 

Софийската окръжна прокуратура вече е започнала досъдебно производство по случая, като се разследва евентуално умишлено убийство. Разследването е възложено на Националната следствена служба. 

"Според първоначалните данни от извършената аутопсия смъртта на В.Б. е настъпила в резултат на тежка съчетана травма на главата и тялото. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, допълнителен оглед на местопроизшествие и експертизи на веществени доказателства", се казва в информацията на прокуратурата. 

Васил Богданов беше сключил споразумение с прокуратурата през 2021 г. и се призна за виновен за данъчно престъпление, за да може да получи облекчена присъда (една година условно) по разследването, насочено срещу Бобокови. 

Самият той свидетелства за това, че фирмата на Бобокови е започнала да депонира опасни отпадъци в нарушение на законите след оказван натиск от страна на МОСВ. 

Твърдеше се, че Богданов е подписал документ с разработване на технология за третиране на опасни отпадъци. По време на разпитите си той твърди, че е бил принуден да сложи подписа си, но не е участвал в реалното изпълнение.

Той казва още, че е опитвал да напусне директорския си пост в "Монбат рисайклинг" в продължение на години, но е бил спиран. След напускането са му отказали обезщетение в размер на 100 000 лв., защото е започнал работа в конкурентна фирма на "Монбат".

В свое интервю от 2021 г. Атанас Бобоков отрича твърденията му за това, че само е изпълнявал разпорежданията на собствениците и заявява, че той го е помолил да напусне заради "назрели междуличностни проблеми с колектива и задълбочаваща се невъзможност да се справя с работата", като твърди, че прокуратурата го е притиснала с обвинението. 

Делото срещу Пламен и Атанас Бобокови беше върнато от Специализирания съд в прокуратурата преди дни. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията