Снимка: © Getty Images

Паника – това е думата, която използват очевидците на атентата в центъра на Виена, за да опишат случилото се във вечерните часове на 2 ноември. Хората са били нападнати пред баровете и пъбовете, стреляло се е на случаен принцип в така наречения „Бермудски триъгълник“ – района на Шведенплац в австрийската столица.

В резултат на стрелбата, провела се на 6 различни места, загинаха четирима души, най-малко 17 бяха ранени, а един от нападателите – ликвидиран. Властите твърдят, че той е бил „симпатизант на Ислямска държава“.

Атентат в центъра на Виена: 4 жертви, ликвидираният нападател е симпатизант на ИДИЛ (ОБНОВЕНА)

„Най-малко един нападател – много е трудно да се определи колко точно бяха – започна да стреля по хората, които седяха пред баровете и пъбовете“, сподели пред „ZiB“, цитиран от Kronen Zeitung, равинът на виенската еврейска общност Шломо Хофмайстер. Той е станал свидетел на определената от правителството като „терористична атака“, започнала около 20:00 ч.

„В резултат на това хората побягнаха вътре в заведенията – завладени от паника, а нападателят, или нападателите, ги последваха“, разказа още той. По думите му – в самите барове също са се чули изстрели. Хофмайстер се е обадил на полицията, на която ѝ отнело „дълго време“ да дойде на мястото на събитията, но изведнъж се появили всички специални части.

„Те се позиционираха навсякъде пред входовете. Полицаите търсеха ранени и чух хора да крещят от заведенията: „Да, тук има двама ранени! И тук има още един“.

Според властите – снощи са се чули десетки изстрели до синагогата на Шведенплац, но равинът не потвърждава за атака срещу сградата. „Нека изчакаме и да видим какво ще покаже разследването. Но това, което аз видях, бяха нападнатите хора пред заведенията“.

Малко по-нагоре, на ул. „Богнергасе“, градината на ресторанта „Zum Schwarzen Kameel“ била пълна с хора, разказа мениджърът Петер Фрийзе. Правителството наложи втора блокада заради пандемията, която влезе сила в полунощ срещу 3 октомври, и жителите на Виена са се възползвали от възможността да излязат за последно преди стягането на мерките.

„Това беше последната вечер, в която хората да си прекарат добре навън, преди да им бъде забранено да се виждат“, каза Фрийзе, цитиран от Kronen Zeitung.

Убитият терорист от Виена: Мъж с македонско гражданство, опитал да избяга в Сирия

Той веднага осъзнал, че нещо се случва. Опитал да се обади на градския управител. „Но не успях да го сторя. Паниката завладя всички. Изведнъж масите полетяха, всеки тръгна да бяга от бара, хора влизаха в тоалетните, качваха се на тавана“.

Офисът му и дори апартаментът му послужили за убежище на няколко души. „Бяхме напълнили цялата къща. Опитахме да обслужим хората, но те не искаха да пият нищо. Всеки беше хванал телефона си в ръка“, разказа Фрийзе.

53-годишен мъж също е станал свидетел на нападението в центъра на Виена. „Чухме изстрелите, а след това изгасихме светлините“, разказа мъжът, който присъствал на бизнес вечеря. Всички гости на ресторанта легнали на земята. Никой все пак не бил ранен.

Видео в социалните мрежи показва как мъж, въоръжен с автоматично оръжие, застрелва случаен минувач. Веднага започна мащабна полицейска акция, включително с полицейски хеликоптери. В 23 часа местно време бе съобщено, че военните се включват в охраната на важни обекти в столицата.

Гражданите на австрийската столица били блокирани и в концертните зали. Учител, който е присъствал на такова събитие на 2 ноември, разказа пред Kronen Zeitung, че служителите предупредили хората да не напускат сградата.

„Казват ни да не стоим до входовете, за да излезем от обсега на изстрелите“, разказа мъжът директно от мястото на събитието. „Около 1000 души сме и чакаме на първия етаж. Всички сме снабдени с минерална вода. Предполагаме, че сградата скоро ще бъде евакуирана. Всеки е хванал телефона си, говори със семейството си или си пише с близките“.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщи консулът ни във Виена Ивайло Върбанов пред bTV тази сутрин. Няма и информация за хора, потърсили съдействие от нашите дипломати в австрийската столица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“